Categorieën
Citaten

Libraries contain a wealth of knowledge — much, much more than we have available at our fingertips through search engines.

In 2014 zullen sociale media zoals Facebook, Twitter, Pinterest of Google+ nog meer beslag op onze schaarse tijd leggen. Tenzij er een ‘tegenbeweging’ op gang komt. Verder beginnen sommigen vraagtekens te zetten bij alle hoera-verhalen rondom internet.
Op de valreep van 2013 maakte een jongeman – die verantwoordelijk is voor het werk achter de schermen van een groot webbedrijf – me attent op een boek dat hij onlangs had gelezen: The Smashing Book #4: New Perspectives on Web Design. Een boek dat de meeste burgers nooit zullen lezen. En ook niet opgenomen zal worden in de collectie van de Openbare Bibliotheek. 

Een boek met dertien artikelen. Met titels als: Modern CSS architecture and Front-End development, Writing Maintainable, Future-Friendly Code, The Vanilla Web Diet of Designing Adaptive Interfaces. Interessant, maar niet echt.

In het dertiende en laatste hoofdstuk (On Creative Spirit) (pagina 467-494) heeft ene Christopher Murphy het over het creatieve proces. En wat te doen; na te laten. Keer op keer benadrukt hij dat het erg belangrijk is je hersenen constant te blijven voeden. Met nieuwe, andere ‘dingen’. Stap buiten je comfort zone, voorkom dat je in een filter bubble leeft of blijft hangen. Wees daar alert op! In het hele boek wordt Eli Pariser (van de filter bubble) niet genoemd. Op pagina 477 stelt meneer Murphy (een ontwerper, schrijver en leraar uit Belfast) drie ‘dingen’ voor to prime the brain with raw materialTo prime heeft de volgende betekenissen: voorbereiden, grondverven, inlichten, instrueren en africhten. Die drie zijn: 1. Libraries 2. Sketchbooks and scrapbooks 3. A digital toolbelt.

Libraries
Libraries… who Knew? Use them! Libraries contain a wealth of knowledge — much, much more than we have available at our fingertips through search engines. Libraries encourage chance discovery, serendipitous unearthings when you happen on a bookshelf rich with potential. Search engines, on the other hand, are self-selecting: a predictable world filtered by Google. Search for a term and find an algorithmically ranked selection merely; there’s very little luck involved at all. (And luck, in this case, sets you apart.) Learn to love dusty, musty libraries. There you’ll find ideas aplenty, set- ting you apart from your peers who remain reliant on the same old digital sources. If you’re in the unfortunate situation of lacking a neighborhood library, fear not — book shops make a good susbtitute and if they’re secondhand bookshops, all the better!

Conclusion (pagina 493)
Ideas don’t materialize in a vacuum. Without constant input, your outputs will inevitably remain the same. As such, it’s essential to maintain an inquisitive mind, ensuring a steady flow of new triggers and stimuli that enable your thinking to evolve. Widen the idea gene pool and you’ll deepen the well of ideas you are capable of creating. 

Allow yourself the latitude to:
1. Step away from the computer from time to time to prime the brain. 
2. Choose a conductor to orchestrate everything (and don’t be afraid to mix this role up from time to time). 
3. Encourage chance collisions between fertile minds, by creating spaces that allow for serendipitous meetings.

Adopt these three strategies and interweave them and you’ll find the rest of the pieces fall into place. It’s easy — all it takes is a little hard work. (pagina 494)

(Latitude betekent o.a breedte, speelruimte, vrijheid, omvang).

2014
Een mooie wens voor het nieuwe jaar. Er is echter voor de meesten van ons een probleem. Gebrek aan tijd. Maar daarover is onlangs een zeer interessant boek verschenen. Waarover in 2014 ongetwijfeld op verschillende plekken in de samenleving gesproken zal moeten worden. Schaarste : hoe gebrek aan geld en tijd ons gedrag bepalen van econoom Sendhil Mullainathan en psychollog Eldar Shafir (Maven 2013). Klik hier voor een artikel van (alweer) Rutger Bregman over dt boek: Waarom arme mensen domme dingen doen.

Citaat 093 (dinsdag 31 december 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d