Categorieën
Onderwijs Ontnuchteringsjaren

‘Onderwijs op een bedenkelijk niveau’

n De Groene Engel in Oss was gisteren een soms fel debat over vernieuwing van het onderwijs

Het venijn zat gisteren tijdens de Blikopenerlezing over vernieuwing in het onderwijs in de staart. Inleider Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland (BON), haalde in De Groene Engel in Oss scherp uit met zijn opmerking dat kritische docenten monddood worden gemaakt en dat ‘de oude kliek’ van onderwijsvernieuwers ‘miljarden tot zijn beschikking heeft om zijn plannen door te drukken’.

Harry Grimmius, rector van het Osse Hooghuis Lyceum en pleitbezorger van nieuwe vormen van onderwijs, was in zijn wiek geschoten. “Ik accepteer niet zo genoemd te worden, wij zijn als school goed bezit.” Kort daarna bood Verbrugge zijn excuses aan, maar hij hield zijn kritiek staande.

In een betoog van anderhalf uur had Verbrugge, eerder uiteen gezet waarom het onderwijs in Nederland volgens BON op een bedenkelijk niveau is beland. Hij nam ruim de tijd om voor de dik honderd aanwezigen de historische en maatschappelijke context te schetsen, waarin het kon gebeuren dat de docent zijn vak is kwijtgeraakt. Zijn rol als kennisoverdrager is sedert de jaren zestig langzaam uitgekleed. “De docent bungelt onderaan, de leerling de facto ook.”

Volgens Verbrugge (die wegens omstandigheden zijn vrouw als spreker verving) is dat het resultaat van een bewust beleid waarvoor met name PvdA en CDA politiek verantwoordelijk zijn.

Groot kwaad
Hij hekelde het ‘perverse financieringssysteem’ van het onderwijs, dat alleen afrekent op aantallen en niet op kwaliteit, ‘alsof het bedrijven zijn’.  “En de inspectie faalt in het toezicht.” Filosoof Verbrugge ziet de sterke vercommercialisering van de samenleving als een groot kwaad en hij vindt dat het onderwijs de kwetsbare jongere geen bescherming biedt.

Rector Grimmius merkte in een reactie op dat hij de analyse van Verbrugge op hoofdlijnen deelde en dat de standpunten van ‘oud’ versus ‘nieuw’ leren nog niet eens zover uit elkaar liggen. Verbrugge maakte er echter geen geheim van niets te zien in een toenadering. “Voor ons hoeft Het Nieuwe Leren niet te verdwijnen, al geloven wij er niet in. Maar wij willen ook geld van de overheid, om scholen in te richten, gebaseerd op onze ideeën. Dat is in Nederland nu vrijwel onmogelijk.”

Artikel: ‘Onderwijs op een bedenkelijk niveau’
Bron: Brabants Dagblad van maandag 18 december 2006
Auteur: Emmanuel Naaijkens

Homepage Ontnuchteringsjaren

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

Ontdek meer van Lezer van Stavast

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder