Geschiedenis website Bibliotheek Oss e.o. van 1996-2013

De bibliotheek Oss is al in 1996 van start gegaan met een eigen website. Gelukkig paste deze oude site nog op één diskette en is daarom volledig bewaard gebleven en zelfs nog raadpleegbaar.

Bibliotheek Oss was een van de eerste bibliotheken die in die tijd een website had, evenals de bibliotheek Amsterdam en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het internetarchief laat de bibliotheek Oss (www.oboss.nl) pas vanaf april 1997 zien. We waren ook één van de eerste openbare bibliotheken die in 1996 met een online catalogus begonnen. Men kon aanvankelijk alleen materialen raadplegen. In 1997 kon men online verlengen en reserveren. Dat is nu heel normaal, maar was in die jaren erg bijzonder.

 Filmpje over de websites staat op YouTube

Speciale pagina’s Kerstmis 2001 en Kerstmis 2002

In 1997 werd een webmaster aangesteld, Sander van de Akker – een slimme scholier van destijds 16 jaar jong- en hij heeft een aantal sites voor de bibliotheek Oss ontwikkeld. Samen met digitaal coördinator Jan de Waal en informatiespecialist Martijn Coolen werden steeds nieuwe ontwikkelingen in deze site (en latere sites) gebracht. Martijn Coolen had voor zijn universitaire studie de webcatalogus ontworpen op het bibliotheeksysteem.

In 1997 realiseerden we een nieuwe site met “verspringende kleurtjes” in het menu en een “middenkolom” waar o.a. activiteiten werden geplaatst. De site werd steeds meer een ruimte waar de mogelijkheden van de bibliotheek een prominente plaats kregen.

In 1999 verhuisde de webcatalogus naar de voorpagina van de site. Dit was uniek, want alleen grote Amerikaanse sites zoals Amazon hadden dat. Het uitgangspunt was om met zo weinig mogelijk “muiskliks” bij de juiste informatie te komen. Ook zoekmachines kwamen op de voorkant van de site te staan. We hadden al in een vroeg stadium de kracht van Google ontdekt.

 Steeds werden nieuwe ontwikkelingen toegevoegd aan de site: zoals e-books in 2000, een eigen e-zine en leuke dingen op het “web”.

De voorkant van die website is bij de  WayBack of web.archive.org nog te raadplegen. De voorpagina van de website werd steeds drukker en we wilden alle activiteiten daarop vermelden. Ook de bibliotheek breidde in die jaren uit en we wilden de eigenheid van de andere bibliotheekvestigingen ook ruimte geven. Onderstaande website ” bibliotheek Ravenstein” uit eind 2004 was daarvan een voorbeeld. We (Martijn, Sander en Jan) hadden een site ontworpen waarin informatie werd gedeeld, waardoor nieuws uit Oss ook te zien kon zijn in Ravenstein, Berghem enz. We hadden een persdatabase, wisselende activiteiten enz. De getoonde openingstijden waren afhankelijk van de site waarop men aan het zoeken was. Ook wilden we alle informatie kunnen tonen zonder gebruik te moeten maken van de scrollbar.

De bibliotheek Oss is steeds meer gaan samenwerken met andere bibliotheken en is uitgegroeid tot BasisBibliotheek Maasland (BBM). Hiervoor is in 2006 een nieuwe website ontwikkeld, gebaseerd op het CMS Joomla. Webmaster Sander van de Akker had de bibliotheek Oss inmiddels verlaten en was een eigen bedrijfje gestart. We waren al langer op zoek naar een “contentmanagementsysteem” om de inhoud en opmaak van de site te scheiden en om tegelijkertijd over een database voor de informatie te beschikken. We hebben in die tijd nog inspanningen verricht om het “open source principe” dat het CMS Joomla omarmde, landelijk binnen de bibliotheekwereld ingevoerd te krijgen. Deze pogingen bleken tevergeefs. De meeste bibliotheken hebben gekozen voor andere (veelal commerciële) oplossingen, terwijl een gezamenlijk platform met kennisdeling toen en nu openbaar beschikbaar is.


De website:  www.bibliotheekmaasland.nl was technisch ingericht door Frank Gijbels, een leerling van ROC De Leijgraaf, in het kader van zijn afstudeerdopdracht. De beeldbepalende lay-out is ontworpen door een student industriële vormgeving, Marin Licina. Hij schreef in 2005 over zijn ontwerp: “Bibliotheken zijn tegenwoordig vriendelijke, informele en open instanties die voor iedereen toegankelijk zijn en ook voor iedereen iets bieden. Jammer dat veel mensen bibliotheken nog steeds associëren met formaliteit en zien als saaie plaatsen. Daarom heb ik gekozen om de website warm en vriendelijk vorm te geven, om een gevoel van informaliteit en toegankelijkheid op te wekken bij de bezoeker. De hoofdkleuren zijn zorgvuldig gekozen zodat ze elkaar aanvullen en nog helderder en warmer maken. De vier verschillende kleuren in het menu staan ook weer symbool voor de veelzijdigheid van zowel de collectie als de bibliotheek als instantie.”

Met trots hebben we in 2006 de onderstaande – destijds nieuwe – mogelijkheden aangekondigd:

Slimme toegang tot uw site, met dynamische koppelingen per vestiging.
CMS voor alle berichten
RSS en Podcasting mogelijkheden
Videofilmpjes bij berichten
Nieuwsbrieven voor belangstellenden
Automatisch de nieuwste activiteiten in beeld
De laatste persberichten in beeld en een persberichtenarchief
Interne zoekmachine
Koppeling boekomslagen met de catalogus
Alle activiteiten in een overzicht
Eenvoudige toegang tot de catalogus en persoonlijke lenergegevens
Eenvoudige polls
RSS-nieuws-feeds van http://www.nu.nl
FAQ of uw vragen
Zoom foto galerij
Direct zoeken in de catalogus
Automatisch overzicht nieuwe materialen in de bibliotheek
RSS voor nieuwe materialen in de collectie

De website heeft van februari 2006 tot 18 februari 2013 dienst gedaan en is in al die jaren gevuld met duizenden artikelen, persberichten en foto’s.

NOBB

Huidige website http://www.nobb.nl

In 2013 is BasisBibliotheek Maasland officieel een fusie aangegaan met de bibliotheek Uden en vormen de vijf gemeenten: Oss, Veghel, Uden, Bernheze en Landerd een organisatie genaamd: Noord Oost Brabantse Bibliotheken, afgekort als NOBB. De website van 2006 was hierdoor ook toe aan een vernieuwing.

In deze nieuwe website hebben we evenals voorheen de eigenheid van de vijf verschillende gemeenten laten doorwerken. Iedere gemeente heeft zijn eigen “landingspagina”, maar we werken wel samen in één website. Activiteiten van de ene gemeente kunnen ook getoond worden bij de andere gemeenten. We hebben een gemeenschappelijk activiteitenoverzicht en een gezamenlijke meerdaagse agenda. Ook experimenteren we met “interactief verleiden” door foto’s subtiel te bewerken. We photoshoppen de foto’s zo dat de boodschap en de spreker of speekster gecombineerd worden. Soms passen we animated gif toe. Voorbeelden lezing Jan brokken met zijn boekcovers:

Lezing Ton Cruijsen over Rome met de pausen als uitgangspunt

Bibliotheekcatalogus en de website zijn één geheel.

De site is gebaseerd op een gezamenlijke catalogus, omdat de leden van de bibliotheek over de materialen uit alle collecties van deze Noord Oost Brabantse Bibliotheken kunnen beschikken. Het is zelfs mogelijk tegen betaling van een kleine vergoeding materialen uit andere bibliotheken in Nederland te reserveren of aan te vragen.

Landelijk aangeboden informatie wordt in de website beschikbaar gesteld en zal de komende jaren, bij het groeien van dit landelijk aanbod, verder in de site verwerkt worden. Ook de landelijke huisstijl voor openbare bibliotheken is in de nieuwe site doorgevoerd.

De komende periode worden de mogelijkheden van het bibliotheeksysteem en de website verder uitgebouwd: zo kunnen we bepaalde collecties beter tonen, nieuwsbrieven koppelen aan de wensen van onze gebruikers en steeds meer diensten op maat aanbieden.

Eén van de laatste schermafdrukken van de voormalige website die van 2006 tot 2013 ten behoeve van de bibliotheken in de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd heeft gefunctioneerd.

 De Udense bibliotheeksite begin 2013, nog in de oude vorm.

Site van de gemeente Uden.

 De laatste dagen, februari 2013,  van de Veghelse site in oude vorm.

Site van de gemeente Veghel.

Site van de gemeente Landerd.

Site van de gemeente Bernheze.

De site van de gemeente Oss.

Het beste uit de diverse site komt samen in de NOBB site. Activiteiten uit iedere gemeente krijgt weer aandacht in de gezamenlijke site.

Aanvullend artikel: Samenwerking van Noord Oost Brabantse Bibliotheken (februari 2013)

(maandag 4 februari 2013)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

3 reacties op “Geschiedenis website Bibliotheek Oss e.o. van 1996-2013”

Geef een reactie

Ontdek meer van Lezer van Stavast

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder