Categorieën
Ontnuchteringsjaren

Het klimaat hoeft niet gered te worden

De weersvooruitzichten voor a.s. zondag zijn goed. Waarschijnlijk wordt in het Zuiden voor de zoveelste keer een weerrecord gebroken. Typerend dat juist op deze dag geoloog Salomon Kroonenberg de spreker is  tijdens de vijfde en laatste lezing in de Blikopener Speciaal serie “Ontnuchteringsjaren” van dit seizoen.

bol.com | De menselijke maat, S. Kroonenberg | 9789045014647 | Boeken

Zijn lezing met als titel “Ontnuchteringsjaren – Het klimaat hoeft niet gered te worden”, vindt plaats in de Groene Engel, van twee tot vier uur. Aansluitend is er in het café of in de brasserie gelegenheid tot napraten. Of buiten op het terras.

Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar bij Groene Engel, boekhandel Derijks en alle vestigingen van Basisbibliotheek Maasland. 

Kroonenberg is hoogleraar geologie aan de TU Delft. Hij studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, werkte tien jaar in het buitenland en veertien jaar als hoogleraar geologie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, tot hij in 1996 de overstap naar Delft maakte. Hij was columnist van o.a. Intermediair en Natuur en Techniek. In 2006 verscheen zijn boek “De menselijke maat; de aarde over tienduizend jaar”. Het trok belangstelling in brede kring en wist, als populairwetenschappelijk werk, zelfs door te dringen tot de bestsellerslijst.

In tegenstelling tot de vele alarmerende berichten, die recentelijk in de media over het klimaat verschenen, o.a. the Inconvenient Truth van Al Gore, beziet de spreker de klimaatproblematiek meer relatief. Niet, dat hij niet bezorgd is over een aantal zaken, maar hij geeft de mens daarbij een bescheidener rol: “We kunnen verstandig of onverstandig met de risico’s omspringen, ons tegen het gevaar wapenen. Maar aan de oorzaken is in feite weinig te doen.”

Kroonenberg is als geoloog gewend om naar langetermijnprocessen te kijken. Daarbij blijkt dat de aarde sinds haar ontstaan de astronomisch gestuurde Milankovic-cyclus doorloopt, een cirkelgang van honderdduizend jaar. De mens heeft daar in verhouding ontzettend weinig invloed op. Het klimaat is voor de mensheid “een maat te groot”. We moeten daarom niet het klimaat willen redden, maar de mensen. Dit kan door als mens flexibel in te spelen op het veranderende klimaat. De geoloog vindt symptoombestrijding, zoals dijkverhoging in de delta’s, daarom beter dan genezing. De kwaal gaat het menselijk begrip immers te boven.

(dinsdag 3 april 2007)

Homepage Ontnuchteringsjaren

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d