Categorieën
Liedjes Muziek

The Randy Newman songbook : volume 1

Randy Newman behoeft weinig toelichting. De meeste muziekkenners noemen hem als ze een (kort) rijtje moeten noemen van belangrijke, nog levende muzikanten. Drie van zijn platen behoren tot dé muziekcanon (Good old boys, Sail away en 12 songs).

bol.com | The Randy Newman Songbook, Vol 1, Randy Newman ...

The Randy Newman songbook : volume 1 kreeg weinig aandacht in de muziekpers. Het ging immers om een cd waarop Newman zijn  eigen, oudere werk herkauwde. Maar wat een herkauwer. Newman heeft van Nonesuch de ruimte gekregen om die songs opnieuw op te nemen. Slechts piano en stem.

Randy Newman geeft hier als het ware een privé concert. Hier echter geen hinderlijk applaus. Je mist wel zijn verbindende opmerkingen. Op volume 1 van zijn songbook staan achttien liedjes. En stuk voor stuk staan ze als een huis overeind. Die liedjes hebben geen gitaren, violen, slagwerk of andere nodig. Al met al is deel een van zijn songbook een groot greatest hits album. Maar Newman heeft eigenlijk nooit een grote hit gehad (op enkele kleine succesjes na).

Iedereen die nog nooit iets van Randy Newman heeft gehoord zou hier kunnen beginnen en later de songs leren kennen in de gearrangeerde versies van platen als Sail away, Good old boys, Land of dreams of Randy Newman creates something new under the sun. Ook op deze plaat wordt echter nog steeds niet duidelijk waarom het nummer In Germany before the war over een kinderlokker zou gaan. Het zou om een pedofiel kunnen gaan, maar dat wordt nergens in de song expliciet gezegd. Er zijn wel enkele zinnen die daar naar verwijzen, maar het zou ook een lied kunnen zijn over een eenzame, oudere man in Düsseldorf die ‘s avonds na zijn werk even tot rust komt bij de rivier the Rhine.

Binnen de klassieke muziek is het volstrekt gebruikelijk om Lieder keer op keer op te nemen. Binnen de populaire muziek komt het veel minder voor. Jammer.

In de nazomer van 2005 werd tijdens de overstromingen van New Orleans zijn song Louisiana 1927 veelvuldig gedraaid. Ook blijft zijn Political science na al die jaren overeind staan: muzikaal én tekstueel. Deel twee en drie van deze reeks zijn medio 2007 nog steeds niet uitgebracht. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met al die boys en girls die massaal illegaal muziek op hun iPods downloaden. Het lijkt mooi, al dat gratis spul, maar de schaduwzijden worden steeds duidelijker zichtbaar. Een verschraling van het aanbod.

(donderdag 24 mei 2007)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: