Categorieën
Beginzinnen

Bob Dylan. Kronieken : deel een

Maak kennis met Kronieken : deel een van Bob Dylan (Nijgh & Van Ditmar 2004, 311 p).

Recensie voor de Nederlandse Openbare Bibliotheken
Bob Dylan (1941-) mag gelden als de beste tekstschrijver en (samen met Elvis Presley en de Beatles) de belangrijkste artiest van de pop/rockmuziek. In dit eerste deel van zijn autobiografie blijkt hij even grillig als in zijn ontmoetingen met journalisten. Dit is geen chronologisch verslag vanaf zijn geboorte tot nu, veeleer onafhankelijke beschrijvingen van een drietal belangrijke periodes uit zijn leven: zijn aankomst als onbekende in de folkclubs van New York in 1960, de totstandkoming van zijn album “New morning” uit 1970, en de opnames voor zijn come-back-album “Oh mercy” uit 1989. Daardoor bevat dit boek teleurstellend weinig persoonlijk feitenmateriaal of spectaculaire ontboezemingen, maar geeft het wel een goed inzicht in hoe Dylan psychologisch in elkaar zit en hoe hij bijvoorbeeld reageerde op zijn persoonsverheerlijking in de late jaren zestig. Bovendien blijkt zijn prozastijl even doorwrocht en levendig als zijn songteksten, zodat dit al met al toch een bijzonder boeiend en belangwekkend boek is geworden dat naar de volgende twee delen doet verlangen.

1 – Balans op de notenbalk
Lou Levy, topman van Leeds Music Publishing Company, nam me mee in een taxi naar de Pythian Temple aan West 70th Street om me de miniatuurplatenstudio te laten zien waar Bill Haley and His Comets Rock around the clock hadden opgenomen, en daarna naar het restaurant van Jack Dempsey op de hoek van 58th Street en Broadway, waar we gingen zitten in ene hoekje op een met rood leer beklede bank aan het raam.
2 – Het verloren land
Ik kwam overeind in bed en keek om me heen.
3 – New morning
Ik was net in Woodstock terug uit de Midwest – van de begrafenis van mijn vader.
4 – Oh mercy
Het was 1987 en mijn hand, die onchristelijk gewond was geraakt in een idiote samenloop van omstandigheden, was aan het regenereren.
5 – IJsrivier
De maan kwam op achter het Chrysler Building, de dag liep ten einde, de straatlantaarns gingen aan.

Homepage Beginzinnen
(maandag 7 april 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d