Categorieën
Maatschappij

Het wordt drukker

Hoogleraar Frank van Vree volgt voor De Groene Amsterdammer ‘de media’. In zijn laatste column constateert hij dat de bibliotheek meer en meer bezoekers trekt. Citaat: En tegelijkertijd zijn ze uitgegroeid tot sociale kenniscentra, ontmoetingsplaatsen voor studenten, scholieren en andere burgers.

Klik hier voor de column die gratis te lezen valt op de website van De Groene Amsterdammer.

Ook in de Noord-Oost Brabantse Bibliotheken?
Jazeker. De jaarcijfers over 2011 laten een lichte groei van het aantal leden naar 44.700 zien en een daling van 89.000 uitleningen naar 1.325.000. Dezelfde groep leden leent minder, maar ze blijven wel komen en gebruik maken van onze voorzieningen en activiteiten.
Verder constateren we in de elf vestigingen van BasisBibliotheek Maasland dat steeds vaker mensen tijd IN de bibliotheek doorbrengen. Vaker én langer. Het wordt steeds normaler om met een laptop, iPad of mobieltje met internet verbinding een bibliotheek binnen te stappen. En daar wat te doen. Werken, lezen, praten, overleggen, uitrusten, slapen. Alles kan, mits binnen het betamelijke. In voorkomende gevallen treden (nog steeds) aardige dames en heren van de bibliotheek op.

De trend die Frank van Vree beschrijft zal in onze visie de komende jaren alleen maar toenemen. Naarmate méér mogelijk wordt vanuit een huis dat verbonden is met de héle wereld en de noodzaak om die plek te verlaten kleiner wordt, zal het sociale (dier) in de mens opspelen. Alleen is ook maar alleen. Een publiek domein als een Openbare Bibliotheek is dan een place to be. Het kost relatief weinig, je hoeft niet per se een consumptie te nemen, de vraag “Mag ik u helpen?” wordt niet meteen gesteld EN een bibliotheek is ondanks alles nog steeds een plek waar je geïnspireerd kunt worden.
Door boeken, kranten, tijdschriften, databanken (met betaalde content), dvd’s, cd’s, kleine tentoonstellingen, een workshop, cursus of lezing. Voor jong en oud. Hoog- of laagopgeleid. Het doet er niet toe. Er is veel te halen. En – dat vooral – de hele dag door komen er mensen binnen. Met wie je – soms – in gesprek raakt.

Hoopvolle tijden?
Dat is gedeeltelijk waar. De bezuinigingen die de gemeentes helaas onvermijdelijk ook bij de bibliotheken moeten neerleggen zullen links of rechts tot aanpassingen leiden. De insteek van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken is om samen met de gemeentebesturen de bestaande vestigingen zoveel mogelijk overeind én open te houden. Het aanbod zal iets minder worden (qua collectie én serviceniveau én de tarieven worden iets hoger), maar we hopen dat we in deze regio minimaal elf plekken overeind weten te houden waar mensen naar toe kunnen gaan. Een visie die in de column door Frank van Vree wordt onderschreven. Vaak is dé bieb de laatste publieke voorziening in een dorp. Dat schept verantwoordelijkheden. Maar met hulp van gemeentebesturen die dat begrijpen overleven we wellicht deze crisis.

Er zijn meer bedreigingen – de digitale revolutie gaat door – maar de behoefte aan een instelling die als een soort filter uit die immense informatiezee (of junkyard) belangrijke zaken naar voren haalt wordt naar onze mening steeds belangrijker. Grosso modo leeft bij medewerkers van BasisBibliotheek Maasland de mening dat we er nog steeds toe doen. Voor velen in deze regio. En vragen ons regelmatig af waarom niet nog meer burgers uit ons werkgebied gebruik maken van deze prachtige (ook door hen mede betaalde) voorziening. Veel burgers realiseren zich echter niet dat een gemeenschap zonder ‘hun bieb’ armer is of zou zijn.

Een digitale bibliotheek?
De collectie van BasisBibliotheek Maasland is al jarenlang te raadplegen via internet. Thuis kunt u achter uw pc alle titels opzoeken en reserveren. Daarvoor hoeft u uw huis niet meer uit! Tijdens het afhalen van titels die ‘binnen’ zijn gekomen kunt u in uw bibliotheek ‘iets’ meepikken van hetgeen Van Vree beschrijft. U kunt ook via internet lid worden, maar we schrijven u met evenveel plezier live in de bibliotheek in. Maken ondertussen een praatje en vertellen over de vele mogelijkheden die een bibliotheek abonnement biedt. Wellicht loopt u een (vage) kennis tegen het lijf.

Leden én niet leden
Frank van Vree snijdt het punt niet aan, maar het is evident dat de laatste jaren meer en meer NIET-leden ook gebruik zijn gaan maken van de Openbare Bibliotheek. Binnen- en buitenlanders. Ook in deze regio. Amsterdam trekt natuurlijk veel toeristen; bibliotheken in Noord-Oost Brabant relatief veel (harde) werkers uit het Oostblok.
In 2011 zijn verder zogenaamde Klik-en-Tik-cursussen opgestart voor laaggeletterde volwassenen. Succesvol, omdat een bibliotheek een laagdrempelige plek is.  In de bieb achter een pc een cursus volgen om iets te doen aan die (digitale) laaggeletterdheid. Begeleid door bibliothecarissen, geassisteerd door jongeren in het kader van hun maatschappelijke stage.
Ook merken we dat op activiteiten die georganiseerd worden, vaak ook niet-leden afkomen. Van heinde en verre. Niet-leden betalen iets meer; dat wél.

Dames bij de voordeur
De directeur van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) heeft inmiddels aanvullende maatregelen getroffen. Er zijn 200 werkplekken toegevoegd in dat prachtige gebouw in de nabijheid van het Centraal Station. En hij heeft bij de voordeur op strategische tijdstippen jonge (knappe) dames neergezet die alle bezoekers aanspreken. “Of ze geen lid willen worden?”  Wat is nu 35 euro per jaar om al dit moois in stand te houden?!

Dit jaar proberen we binnen onze regio ook op deze tendens in te spelen. Wordt kortom vervolgd.
En vragen langs deze weg: Wat is nu 35 euro per jaar –  voor zo’n waardevolle instelling?
Ook als nu nooit leent; wordt donateur of steunend/slapend lid.

Dinsdag 24 januari publiceerde NRC Next een artikel over het nieuwe boek van trendwatcher Adjiedj Bakas. De kop spreekt voor zich en sluit ongelezen aan op de column van Frank van Vree: Het offline leven krijgt weer zin. Waarvan acte. En dat boek – Het einde van de privacy – kunt u binnenkort bij ons lenen.

(donderdag 26 januari 2012)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: