Categorieën
Maatschappij

Veertig Lezers van Stavast gezocht

Begin juni 2012 werd onderstaande oproep geplaatst op de website van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken

Veertig Lezers van Stavast gezocht
De Openbare Bibliotheek Oss is op zoek naar veertig mensen die het komend seizoen elke week een non-fictie boek willen lezen. Veertig weken van september 2012 tot eind mei 2013. Veertig boeken die iets zeggen over onze tijd, ons mens-zijn en vooral de problemen die voor ons liggen. Problemen die opgelost moeten worden. Onze tijd schreeuwt om creatieve mensen.

Creativiteit ontstaat echter niet zomaar. Belangrijk is vooral om breed georiënteerd te zijn. Je te voeden met uiteenlopende meningen en verhalen. Lezen is nog steeds een van de beste manieren om informatie tot je te nemen. De Amerikaanse internet-publicist Seth Godin noemt in zijn manifest “Stop Stealing Dreams” lezen en schrijven in onze internet-wereld als dé middelen die het meest opleveren (in paragraaf 90 Reading and writing). Door lezen wordt je blikveld breder, neem je terloops uiteenlopende beelden en verhalen tot je en sta je sterker in deze wereld die vergeven is van spin doctors, framers en anderen die de werkelijkheid proberen te manipuleren.

Tijdgebrek
De oproep voor veertig Lezers van Stavast is bedoeld als tegengas tegen de vaak geuite opmerking “druk, druk, druk”.  Veel mensen hebben het druk. Maar in elk druk oerwoud kan geschrapt worden. Om plaats te maken voor zaken die zinvoller zijn.

Veertig boeken
De Lezers van Stavast lezen het komend seizoen veertig boeken. Ze kunnen kiezen uit een lijst van ruim tachtig titels. Een lijst die de komende maanden zal groeien. Wekelijks komen er boeken uit waarin ingegaan wordt op grote zaken die momenteel in onze samenleving spelen. Elke Lezer van Stavast maakt uit deze lijst zijn eigen keuze.

Echte waarde(n)
Het jaarthema van BasisBibliotheek Maasland is het komend seizoen “Echte waarde(n)”. Daarmee wordt bedoelt dat we de komende jaren als samenleving zullen moeten bepalen welke zaken waardevoller zijn als andere. We staan als samenleving aan de vooravond van een grote transitieperiode. Een periode waarin alle grote problemen van onze tijd opgelost zullen moeten worden.

Hierover wordt veel geschreven. Hierover zal een maatschappelijk debat gevoerd moeten worden. Centraal staat daarbij de vraag wat waarde heeft, waardevoller is als iets anders. Een tijd waarin uitgesproken moet worden welke waarden dienen te prevaleren. De Openbare Bibliotheek neemt hierin geen standpunt in maar haalt middels lezingen, tentoonstellingen en bijvoorbeeld deze Lezers van Stavast elementen naar voren die het verdienen om ‘meegenomen’ te worden.

Terugkomdagen en website
Om de Lezers van Stavast te stimuleren en met elkaar in gesprek te komen zijn er twintig terugkom donderdag avonden belegd. Deelname aan deze avonden is niet verplicht.
Op een weblog staan alle titels. Hier kunnen deelnemers en anderen hun mening over de (gelezen) boeken kwijt.

Deelnemen
Leden van BasisBibliotheek Maasland kunnen meedoen. De bijdrage is veertig euro. Daarvoor krijgt elke Lezer van Stavast een boek waarin verwoord wordt waarom juist nu gelezen moet worden rondom dit thema.  Klik hier voor een (lang!) artikel over de Lezers van Stavast


(Oss, maandag 11 juni 2012)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d