Categorieën
Echte waarde(n)

Neem de tijd: overleven in de to go-maatschappij

Alsof de moderne mens een prikklok ingeslikt heeft… constant bezig. Mail checken, openingstijden van de zondagswinkel opzoeken, sms’je beantwoorden…

Koen Haegens, op 18 november 2012 spreker in de jaarthemareeks “Echte waarde(n)” van de Bibliotheek Oss, nam dit fenomeen onder de loep en stelde een ander tijdsregime voor.

Het boek, Neem de tijd : overleven in de to go-maatschappij van de jonge publicist Koen Haegens gaat over fomo. Het woord fomo staat voor: Fear Of Missing Out. De angst of het gevoel dat je ‘iets’ mist. Een gevoel dat ontstaat als je té veel mogelijkheden hebt om je tijd door te komen.

Alhoewel hij het woord niet noemt. Hij beschrijft hoe ‘wij’ van ‘onze’ tijd zijn beroofd. Hoe we zelfs geen prikklok meer nodig hebben, omdat we als het ware “de prikklok hebben ingeslikt”. We zijn onze eigen prikklok en onze eigen opzichter tegelijkertijd.

Haegens verbleef enige tijd in Berlijn en ervoer daar aan den lijve een andere, minder gestreste, tijdbeleving. Hij pleit daarom in zijn boek en in zijn lezing voor “het op de schop nemen van het tijdsregime”. Want we slapen minder, praten sneller, lopen harder, maar gelukkiger worden we er niet van. Hij zoekt naar de wortels van onze haast en probeert ze te duiden. Directe oplossingen heeft hij niet. We zullen het uiteindelijk toch zelf moeten doen. Snoeien in alle mogelijkheden die op ons afkomen. Wel zou er volgens hem een beweging moeten komen die de diverse losse strategieën  – voor onthaasting – verbindt met een visie op een meer ontspannen, menswaardige samenleving.

Youtube – Koen Haegens Neem de tijd : overleven in de to-go maatschappij (november 2012) (6:16)

https://www.youtube-nocookie.com/embed/JAy7_C5foI0

(vrijdag 2 november 2012)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: