Categorieën
Duurzaamheid Maatschappij

Vraag voor Marieke Henselmans

Heeft u het boek Hoeveel is genoeg? al gelezen?

Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van How much is enough? van vader Robert en zoon Edward Skidelsky onder de titel: Hoeveel is genoeg? : geld en het verlnagen naar een goed leven.
In dit boek staan geen tips om te besparen op je uitgaven. Verre van, maar het draagt wel munitie aan voor iedereen die zich net als Marieke Henselmans afvraagt of we niet genoeg hebben.

Op pagina 100-101 staan de volgende zinnen:
De vergissing van Keynes (*), zo stelden we al in Hoofdstuk 1, was zijn aanname dat er een natuurlijke grens is aan wat mensen willen. Om die reden, en alleen om die reden, accepteerde hij een ongeremd toegeven aan de drang naar meer bezit. Hij was er zeker van dat mensen op een dag tevreden zouden zijn met wat ze hadden en zich vervolgens aan hogere zaken zouden wijden. Inmiddels weten we beter. De ervaring heeft ons geleerd dat materiële verlangens geen natuurlijke grens hebben en eindeloos uitdijen, tenzij we er bewust paal en perk aan stellen. Het kapitalisme berust nu juist op dat eindeloos uitdijen van verlangens. Daarom koesteren zo weinig mensen er liefde voor, ondanks alle successen die het heeft behaald. Het heeft ons onmetelijke rijkdom gebracht, maar het heeft ons ook het voornaamste voordeel van die rijkdom ontnomen: het besef dat we genoeg hebben.

* Keynes = is de Engelse econoom die in 1930 in het essay Economic possibilities for our grandchildren voorzag dat we in 2030 nog maar vijftien uur per week zouden hoeven te werken om ‘genoeg’ te hebben.

Marieke Henselmans spreekt op maandag 8 april in de Openbare Bibliotheek Oss.

(zondag 7 april 2013)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: