Categorieën
Citaten Muziek

So soon you’ll be gone to that wide world

Als muzikant kun je, mag je over alles een liedje schrijven. Bovenstaande regel komt uit Sleep now, dat Peter Hammill (1948) in 1987 schreef voor een van zijn 3 pasgeboren dochters. Een filosofisch liedje over ouder worden. En je realiseren dat het jonge wicht in die wieg ‘binnenkort’ zal en moet uitvliegen. Hij legt een relatie met Aldous Huxley en diens Brave new world. Een tekst voor een geboortekaartje. Een tekst om aan te denken als dat uitvliegen voor de deur staat. Achter de rug is.

Enkele cruciale regels uit dit liedje. Over een meisje of jongen in die wieg. Die door vader wordt toegezongen:

Sleep now:
another day in your young lives is done,
go to sleep now
Tomorrow brave new worlds will surely come, and trouble deep;
you’re such a wonder, such a mystery to me.

Somewhere your future friends are lying as you are
and your lovers right now are only crying babes in arms
oh, the world turns under our feet, our lives are passing by in our sleep.

So soon you’ll be gone to that wide world

Oh, so strange to think your eyes will fall on things that mine have never seen

Tomorrow brave new worlds will surely come,and trouble deep

Peter Hammill
Is bij het grote publiek een onbekende man. Toch loopt hij al sinds 1968 mee. Heeft tientallen platen gemaakt. Solo of met zijn groep Van der Graaf generator. Hij speelt piano en gitaar en zingt zijn eigen teksten. Intelligente teksten met een stem waar je (tja) van moet houden. Het nummer Sleep now komt van het solo-album And close as this. Hierop speelt hij solo: just voice en (een bewerkte, elektronische) piano.

Little hawk
Dit liedje is geschreven door een volstrekt onbekende Amerikaanse zangeres: Anna Wolfe. Die ook al weer dertig jaar muziek maakt, zeven platen heeft uitgebracht maar niet zoals Hammill een redelijk grote groep fans aan zich heeft gebonden. In 2009 bracht ze haar laatste én veruit beste cd uit: Love. Een plaat met louter hoogtepunten. Tien perfect gezongen piano ballads. Tijdloze nummers over het leven, liefde. Wat mij betreft een klassiek album, dat zo in reeks tv-programma’s Classic albums zou kunnen worden opgenomen. Er is echter een klein maar: de cd is amper verkocht, wordt niet ‘gedraaid’. Tóch verdient Anna Wolfe een groter publiek. Het nummer Little hawk is een liedje dat ook over opvoeden gaat; én uitvliegen. Hier letterlijk én figuurlijk. Centraal staat een little hawk die door de hoofdpersoon wordt gevonden. Besmeurd met olie. Liefdevol opgevangen en verzorgd. En als het beest weer op krachten is gekomen volgt het loslaten en wegvliegen.

Yes you did fly away my little hawk
A bird should not be bound

It Makes A Change Paroles – NATALIE MERCHANT – GreatSong

Nursery rhymes
In 2010 kwam de Amerikaanse Natalie Merchant (wél bekend, écht een grote naam) na jaren afwezigheid terug met een bijzondere plaat: Leave your sleep. Gedichten van (vaak vergeten) schrijvers uit de 19e en het begin van de 20e eeuw zette ze op muziek. Rijk gearrangeerde nummers. Een prachtig boekje zit bij het geheel. Hoogtepunt van die dubbelcd is het eerste nummer: Nursery rhyme of innocence and experience. Een ander liedje over opgroeien en op een bepaalde manier ‘uitvliegen’. Klik hier voor een (heel) lang artikel over dit nummer.September of my years
Al in 1965 verscheen van een van de groten uit de (populaire) muziek een heel album over oud worden. Oud zijn. In dat jaar verscheen van Frank Sinatra op (zijn eigen) Reprise-label het album September of my years. Dertien liedjes waar de weemoed van af druipt. Met veel violen en andere kleuren uit een orkest. In 1965 werd Sinatra Abraham, vijftig jaar oud en maakte met arrangeur Gordon Jenkins een plaat waar in alle nummers op de een of andere manier stilgestaan wordt bij het feit dat het leven een bepaalde cadans heeft: geboren worden, school, werk en dan op zeker moment jezelf realiseren dat je al in de herfst van je leven terecht bent gekomen. En dat op dat moment (ook nog) je kinderen uitvliegen. Je weer alleen bent, wellicht (nog) samen met een partner die je op jouw reis heeft begeleid. Een typisch concept album, dat zwaar aanbevolen kan worden aan iedereen die gevoelig is voor het sentiment dat melancholie of weemoed heet.

Enkele titels van liedjes: How old am I?  – It gets lonely early –  Last night when we were young  –  It was a very good year  –  The man in the looking glass  –  Hello, young lovers   –  I see it now  – én September song (van Kurt Weill)

Citaat 034 (maandag 20 mei 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: