Categorieën
Liedjes Muziek Oefenen voor een andere tijd

Drifting

They think we’re driving, I know we’re drifting

Deze regels komen uit het liedje Idlewild van de Amerikaanse singer-songwriter Gretchen Peters. Dit nummer staat op haar beste cd (tot nu toe): Hello cruel world.

Hoofdpersoon in dat liedje is een jong meisje (Gretchen?) dat achter in een auto zit; haar ouders denken dat ze slaapt, maar niets is minder waar. Ze registreert wat er voor in de auto plaats vindt. Daar steggelen haar ouders en op de radio wordt gerept van een grote gebeurtenis. Jaren later herinnert ze zich dit autoritje en blaast het op tot iets groots. Een kantelmoment. Dat velen die toen leefden zich nu nog herinneren. De dag dat John F. Kennedy op 22 november 1963 in Dallas werd vermoord.

Oók kwam dat jonge meisje er toen al achter dat haar ouders niet bij elkaar pasten en uit elkaar zouden gaan. De cruciale zin uit dit liedje is: they think we’re driving, (maar) I know we’re drifting. Of anders geformuleerd: de meeste mensen denken dat ze aan het stuur staan. Bepalen wat er gebeurt. Welke kant een auto heenrijdt, of dat ze rationeel beslissingen nemen. Maar dat kleine meisje ervoer op dat moment (die 22e november) al dat ‘de mens’ niet in control is. Nee, dat we geleid worden door onze emoties, innerlijk, onbewuste of hoe je ook wil noemen. We gaan met ons zelf op de loop. Vertonen meestal gedrag dat haaks staat op wat een mens doet die rationeel handelt.

Deze twee regels pakken perfect alle boeken samen die de afgelopen vijf jaar zijn verschenen waarin wetenschapsjournalisten en/of onderzoekers proberen uit te leggen dat we als mens meestal niet in control zijn. Integendeel. Meestal heeft Systeem 1 (Kahneman) , ons onbewuste (Dijksterhuis) of ons brein (Swaab) het voor het zeggen en hobbelt ons rationele deel er achter aan. Ontluisterend?

Het is maar net hoe je met deze informatie wenst om te gaan. Aanvaarden dat het zo is, en er het beste van proberen te maken? Of, (blijven) ontkennen dat ‘de mens’ zo in elkaar zit, en in de gelukkige waan blijven leven dat je als mens wél in control bent. Feitelijk doet het er niet zo veel toe. Iedereen die even over de regels van Gretchen Peters nadenkt zal toe moeten geven dat het in de praktijk meestal zo is. En dat zo’n meisje van een jaar of zes het nog niet zo slecht heeft gezien.

Klik hier voor een ander artikel over dit liedje in relatie tot andere zaken (op het blog Who’s in control?)

(woensdag 6 november 2013)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Drifting”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: