Categorieën
Boeken Citaten Maatschappij Oefenen voor een andere tijd

‘Onder de Maas’ is een fotoboek dat mooi beeld geeft van natuur en werk in en rond Oss

Bij boekhandel Derijks in Oss ligt sinds enige dagen een dummy van het boek ‘Onder de Maas’.  Een dummy is voor alle duidelijkheid nog geen écht boek. Integendeel. Een dummy geeft globaal aan hoe het échte boek er later – als het gedrukt is – ongeveer uit zal zien. Of ‘Onder de Maas’ echt zal uitkomen ligt aan de hoeveelheid intekenaren. Dat kan bij boekhandel Derijks in Oss en vanaf volgende week ook in de bibliotheek Oss.

Oefenen voor een andere tijd Oss
Op zondag 25 mei openen veel culturele instellingen in Oss hun deuren om aan bezoekers te laten zien wat zij zoal doen of van plan zijn in het nieuwe seizoen. Die dag is de bibliotheek Oss geopend van twaalf tot vijf uur én zal op verschillende manieren individuen, bedrijven, instellingen en organisaties die aan ‘het oefenen zijn voor een andere tijd’ naar voren halen. Buiten op het grasveld laten verschillende deelnemers iets zien van hun ‘oefenen’ en in de bibliotheek worden kleine presentaties verzorgd.

Tijdens onze speurtocht op zoek naar interessante deelnemers viel ons oog op de dummy bij Derijks en het artikel dat op woensdag 2 april 2014 in de lokale editie van het Brabants Dagblad stond. Vervolgens contact gezocht met de initiatiefnemers. Concreet ligt vanaf volgende week dus de dummy ook in de bibliotheek, doet ‘de club’ mee aan zondag 25 mei en wordt wellicht in november in de bibliotheek een tentoonstelling rondom ‘Onder de Maas’ georganiseerd.

Missie Stichting Culage
Binnen de gemeente Oss zijn er talloze ontwikkelingen gaande waarbij wordt geprobeerd om de relatie tussen de natuur- en landbouwgebieden n de stad weer zichtbaar te maken. Onder andere op het gebied van biologische landbouw wordt ingezet op een duurzame productie van voedsel en het nastreven van het belang daarvan. Het belang daarvan voor de gezondheid van eenieder is evident.
Dit zijn positieve ontwikkelingen die voor de meesten verborgen blijven. De stichting wil bijdragen aan dit veranderingsproces en daar waar mogelijk het imago van Oss op een positieve wijze promoten en kenbaar maken.

De stichting wil een link leggen tussen landbouw, landschap en natuur, eetcultuur en gezondheid, landbouw en landschap, gemeente en gezondheid.

De naam
De naam Culage verwijst naar de woorden CUltuur, CUlinair, LAndschap, LAndschap, GEmeente en GEzondheid

Het boek ‘Onder de Maas
Wordt een fotoboek van circa 120 pagina’s. Oblong formaat. Korte teksten bij de foto’s. Prijs: €24,95
De foto’s worden gemaakt door fotograaf Rob de Wind en een negental amateurfotografen onder supervisie van De Wind.
Verschijnt medio november 2014 (bij voldoende intekenaren).
Klik hier voor de website en hier voor Facebook

De club van 100

Iedereen die lid wordt van deze club (voor 100 euro) krijgt een speciale editie, wordt vernoemd in het boek en uitgenodigd bij de presentatie.

Conclusie
Naar het zich laat aanzien wordt ‘Onder de Maas’ een bijzonder boek over en voor de gemeente Oss. Of zoals wethouder Hendrik Hoeksema  aangaf: “Dit boek is belangrijk voor Oss. Agro en food zitten in onze genen. Oss is een echte foodstad. Denk aan de boter, aan Unox. We hebben veel te danken aan onze agrarische geschiedenis. Wij zijn bezig met het beter positioneren van Oss en daar past dit boek prima bij.”

Verder sluit het boek perfect aan bij het jaarthema Oefenen voor een andere tijd en bij een van de rollen die de bibliotheek voor zichzelf ziet: een podium bieden aan lokale initiatieven.

Citaat 122 (donderdag 10 april 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: