Categorieën
Citaten

Met één pas lenen bij elke bibliotheek

Onder deze kop bracht het Brabants Dagblad op dinsdag 20 mei 2014 groot ‘nieuws’.

Binnenkort (althans uiterlijk 1 januari 2017) kan elk lid van een Openbare Bibliotheek in héél Nederland lenen. “Eindelijk”, zult u wellicht uitroepen. De praktijk is echter dat leden van bibliotheken in Noord Brabant en Gelderland dit al tijden kunnen: lenen met hun ‘eigen’ pasje in bibliotheken in de regio en/of provincie. Dit fenomeen staat bekend als ‘gastlenen‘.

Binnen enkele jaren zal dit zogenaamde gastlenen uitgerold worden naar alle provincies in Nederland.

InterBibliothecair Leenverkeer (IBL)
Dit is een fenomeen dat al zou oud is als er bibliotheken bestaan. Indien een bepaald boek of cd of dvd in de collectie van de ‘eigen’ bibliotheek ontbreekt, dan kan die bewuste titel via de bibliotheek bij een andere bibliotheek in Nederland aangevraagd én geleend worden.

Tot voor enkele jaren moest een bibliotheeklid die een bepaald boek wilde lenen daarvoor naar de inlichtingenbalie van de eigen bibliotheek. Een alleraardigste mevrouw (soms meneer) zocht de bewuste titel voor u op en verrichtte de vereiste handelingen. Meestal was het boek dan binnen 1,5 week beschikbaar. Kosten: gemiddeld €1,50 per titel (cd’s/dvd’s meestal iets duurder).

Sinds enkele jaren kunnen leden zelf (thuis) een bepaalde titel aanvragen. Hoe? Via de webcatalogus van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken kunt u nagaan welke titels in de collectie van veertien bibliotheken zijn opgenomen. Via diezelfde catalogus kunt u doorschakelen naar de landelijke catalogus: bibliotheek.nl 

Voor reserveren in andere bibliotheken gelden verschillende tarieven, die u voor worden geschoteld als u een bepaalde titel aanklikt.

Citaat 135 (dinsdag 20 mei 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

2 reacties op “Met één pas lenen bij elke bibliotheek”

Geef een reactie

%d