Categorieën
Citaten

Het vertellen van verhalen is een manier om relaties aan te gaan en te verdiepen

Dit is de laatste regel uit een artikel in (het tijdschrift) Volzin (mei 2014), waarin ingegaan wordt op het fenomeen ‘levensboeken’. Boeken waarin het levensverhaal van een (meestal iets ouder) mens wordt neergelegd. Dit artikel trok de aandacht omdat op dinsdag 17 juni 2014 door KennisMaker Conny Leijten in de bibliotheek Oss een workshop wordt gegeven: ‘Workshop het schrijven van uw levensverhaal“.

Uit dit artikel (‘Mijn verhaal vertellen lucht me van binnen op’) enkele citaten:

‘Ik doe dit vooral voor mijn kinderen, maar misschien nog wel meer voor mijn kleinkinderen. Zodat ze later weten wie hun oma was. Ik geef ze een stukje van mijn leven, daar kunnen ze van leren.’

() Vanaf november 2013 komt ze (= Gerda van Arnhem) één keer per twee weken bij Ankie (Groosmuller) om haar levensverhaal op te tekenen. Het kost weinig moeite om de vertelster op de praatstoel te krijgen. De ene herinnering komt uit de andere voort. Haar eerste uitspraak: Ferry heeft mij geschaakt. Weg uit Limburg en uit een groot gezin, dat was een belangrijk moment. Daarmee wil ik het boek beginnen.

In een apart kader wordt Thijs Tromp aan het woord gelaten. Theoloog en directeur van Reliëf, een christelijke vereniging van zorgaanbieders. Hij heeft ook enkele boeken over dit onderwerp geschreven. Hij zegt:

Een oefening in narcisme is het volgens Tromp allerminst: “Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun eigen bijdrage aan de goede afloop in hun levensverhaal gaan relativeren. Bovendien werkt het vertellen van verhalen verbindend. Vaak houden de oudere en vrijwilliger (die het levensverhaal optekent) na het maken van een levensboek contact met elkaar. Het vertellen van verhalen is een manier om relaties aan te gaan en te verdiepen. Eén ding moet hem daarbij wel van het hart. Dring tijdens de gesprekken niet aan op vergeving of verzoening. Gun mensen alsjeblieft de tijd. Op een ondergrondse manier komt het vanzelf tot een verzachting. Grote kans dat een conflict dan ook zonder een Familiediner wordt opgelost.

Er is kortom nog hoop voor een oude vader die al jaren gebrouilleerd is met zijn (oude) broers en zussen. Laat hem praten en teken zijn woorden op.

Op dinsdag 30 september 2014 organiseren de Noord Oost Brabantse Bibliotheken een congres over De Kracht van Verhalen. Die dag zullen o.a. sociologe Christien Brinkgreve, Jeroen van Heste (auteur van De wijsheid van de roman), filosofe Joke Hermsen en de bibliothecaris van Nederland (2013) Jan van Bergen en Henegouwe spreken over het belang van verhalen voor onze complexe en sterk veranderende samenleving.

Citaat 136 (dinsdag 27 mei 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: