Categorieën
Citaten

Het te kleine dorp met een groots festival

Dit keer is het citaat de kop van een artikel. Uit een bekend opineblad. Het zomernummer van Elsevier (gedateerd 12 juli 2014). In dat artikel wordt een plaats uit het werkgebied van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken geportretteerd. Waarschijnlijk zullen mensen uit die plaats fouten in dit artikel weten aan te wijzen, maar de relatieve buitenstaander zal verrast opkijken. “Verhip, in dat ‘te kleine dorp’ gebeurt van alles.” Zeker verrassend voor mensen van buiten Brabant. Toch de doelgroep van Elsevier.

De toevoeging “met een groots festival” komt niet uit dit artikel, maar is een opmerking om u attent te maken op het festival Fabriek Magnifique dat van vrijdag 11 t/m zondag 13 juli in deze regioplaats wordt gehouden.

Veghel is natuurlijk dat ‘te kleine dorp’, waar veel (zeer veel) bedrijven gevestigd zijn. Een succesvol dorp. De auteur probeert te doorgronden wat het geheim van Veghel is.  Een lezenswaardig artikel. Veel namen komen voorbij die een (inter)nationale uitstraling hebben: Mars, Hutten catering, Maison van den Boer, EkoPlaza, Jumbo, Sligro, Vanderlande Industries, Friesland Campina DMV, Agrifirm. In het artikel worden veel bekende Veghelnaren opgevoerd (Abel Slippens, burgemeester Adema, Noud van den Boer, Stefan van de Ven). Enkele quotes:
“Die arbeidsmoraal deed Mars besluiten naar Veghel te komen”.
“Wij kunnen doorbutsen”.
“Alle tassenfabrikanten van Italië  zitten ook dicht bij elkaar. Piet, de vader van Bob Hutten, de huidige baas van Hutten heeft nog bij ons gewerkt. Die is uiteindelijk voor zichzelf begonnen.”

Elsevier kunt u (uiteraard) lezen in de bibliotheek of kopen in de boekwinkel.

Fabriek magnifique
Is een tweejaarlijks festival dat drie dagen lang in het (uitgerekte) centrum van Veghel wordt gehouden.
De Veghelse bibliotheek programmeert evenals andere culturele instellingen een deel van het gehele programma.
Toegang is gratis en er is voor iedereen iets te doen of te vinden.

Waar een té klein dorp groot in kan zijn!

Citaat 148 (donderdag 10 juli 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: