Categorieën
Citaten

19 redenen waarom een blog beginnen het beste is dat je vandaag kunt doen

Kelly Deriemaeker. Een bijzondere naam. Een Belgische freelance journaliste, geboren in 1981, die blogt sinds 2004. Ze geeft in haar recent verschenen Blogboek : tips & inspiratie voor meer blogplezier. Ze schrijft in België – volgens de achterflap – onder andere voor bladen die door Sanoma worden uitgegeven, zeg maar de Belgische Libelles. En dat is aan haar schrijfstijl te merken. Vlot, kort, to the point.

Een boek voor iedereen die blogt of overweegt ermee te gaan beginnen. In haar inleiding geeft Kelly aan dat ze van lijstjes houdt, dus zijn er veel paragrafen met de titel  ’15 ideeën voor je volgende blogspot’.
Ze begint echter met ’19 redenen om een blog te beginnen’. Ze eindigt die paragraaf met de zin: ‘Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Blogs zijn helemaal niet dood, ze zijn zo levend als een versgeboren kalfje en er een beginnen is een van de beste beslissingen die je vandaag kunt nemen.’

Die positieve zin staat haaks op een eerdere opmerking dat veel blogs slechts een kort leven zijn beschoren. Na een enthousiast begin slaat na enkele maanden de twijfel toe en sterft het blog een zachte dood. Haar Blogboek is een poging iedereen die daarmee worstelt tips & inspiratie aan te bieden. Uiteraard zijn er de afgelopen jaren meer boeken verschenen over bloggen. Opmerkelijk is dat Kelly Deriemaeker op 12 november 2014 aangeeft te gaan stoppen met Facebook. Een poging om tijd over te houden voor haar echte passie: bloggen.

19 redenen waarom een blog beginnen het beste is dat je vandaag kunt doen

4. Hoe verleidelijk het ook is om een opkomende gedachte quick & clever in een Tweet of Facebookstatus te verpakken (en het very hipster microbloggen te noemen), voor je goed en wel op Publish hebt gedrukt is hij al weer weggezakt tussen het constante geschreeuw van andere Twitteraars en de foto’s van de kinderen van je vrienden in carnavalskostuum. Je idee dieper en beter uitwerken in een blogpost die misschien nog jaren meegaat, geloof me, daar haal je honderd keer meer voldoening uit.

5. Je blog is je kleine koninkrijk. Er zijn geen hoofdredacteurs of marketingteams die bij elk idee met excelsheets en targets en redenen om iets niet te doen zwaaien. Op je blog mag je je buikgevoel volgen, iets uitproberen, hard op je gezicht smakken en weer overeind krabbelen, je mag evengoed schrijven over politiek als over een oude aflevering van Dawson’Creek die sporen op je ziel  heeft achtergelaten.

9. Je wordt een betere schrijver. Ik heb veel te danken aan de manier waarop  mijn blog me heeft geleerd om naar de wereld te kijken, gedachten te structureren, lijstjes te maken. Schrijven is oefenen, en bloggen is een van de beste manieren die er bestaan. Denk er eens over na: je toetst inhoud bij een publiek dat feedback geeft, zonder dat je een gigantische investering moet doen in drukpersen of printerinkt. Je hoeft geen literair genie te zijn om te beginnen bloggen, en je wordt het ook niet per definitie, maar een ding is zeker: je wordt een veel betere schrijver dan voor je ermee begon.

10. Je zult anderen inspireren. Cynische mensen zullen dingen zeggen als “waarom zou je in godsnaam je materiaal voor niks weggeven aan mensen die je vaak niet eens kent?”Dan mag je in mijn naam tegen die cynische mensen zeggen dat er weinig gaat boven het belangeloos inspireren en helpen van anderen. Al helemaal als die mensen veelvuldig laten merken dat ze dat appreciëren, en van de weeromstuit zelf ook dingen gaan delen. Een heerlijk effect, als je het mij vraagt.

11. Je zult oog krijgen voor wat kostbaar is. Wie blogt heeft een radar zowel als een filter nodig. Je moet jezelf net zo vaak de vraag stellen of iets een blogpost waard is als beseffen dat het een onmogelijke opdracht is om over elke gebeurtenis of gedachte te bloggen.

12. Je zult beseffen dat er niet één waarheid bestaat. Het spreekwoord zegt dat elk verhaal drie kanten kent, maar door te bloggen besef ik dat er tientallen kanten zijn aan een verhaal.

15. Produceren maakt gelukkiger dan consumeren. Het gevoel dat je ergens iets aan hebt bijgedagen, is onbetaalbaar.

16. Een blogpost heeft blijvende waarde, in tegenstelling tot een krantenartikel waarop de mensen de dag erna hun patatten schillen. Met behulp van zoekmachines en handig gebruik van tags en categoriën  hou je je content nog jaren in leven.

18. Bloggen zorgt voor zelfreflectie. Niets is zo verhelderend als een duik in je eigen archieven om te beseffen waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt.


Tales from the crib
 – het blog van Kelly Deriemaeker

 Meer lezen? Enkele redelijk recente titels
Carlijn Bekker. De blog bijbel : voor beauty chicks & shopaholics (2014)
César Cleijn. Bloggen …voor kids (2013)
Elja Daae. Bloggen als een pro in 60 minuten (2013)
Mariska van Dasselaar. Zakelijk bloggen : laat de klant zien dat jij de expert bent (2012)

Citaat 191 (donderdag 13 november 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d