Categorieën
Citaten Muziek

Toespraakje – So I thank you so much

Terwijl her en der in Nederland op 30 augustus 2015 erg veel regen naar beneden kwam, het donderde en veel bliksemde, sloot Zomergast Damiaan Denys zijn avond af met een wondermooi filmpje. Er is geen ander woord voor! Wellicht het meest opmerkelijke fragment van de zes afleveringen van dit seizoen.

De Prinses van Asturiëprijs
Leonard Cohen neemt in oktober 2011 in Spanje een prijs (voor literatuur!) in ontvangst en legt uit waarom hij zoveel dank verschuldigd is aan de Spaanse cultuur. Een ontroerende toespraak. Een bescheiden man. Die weet dat succes, faam en fortuin allemaal met toeval te maken hebben. Uiteraard werd tijdens de Zomergast-uitzending slechts een flard van die toespraak uitgezonden, maar gelukkig kun je tegenwoordig via internet razendsnel het geheel nazoeken en bekijken. Het filmpje duurt bijna twaalf minuten. Een tijdsbestek waarin hij niet veel zinnen uitspreekt: hij spreekt erg traag, bedachtzaam. Maar je ziet hier een wijs (geworden) man, die perfect kan verwoorden waarom cultuur er toe doet. Sterker: dat het daar in het leven om gaat. Ook zie je hier een man die niet naast zijn schoenen is gaan lopen. Die ongetwijfeld weet dat hij de wereld enkele prachtige songs heeft mogen geven, maar Leonard Cohen weet dat hij slechts een doorgeefluik is. En is velen erkentelijk die hem geholpen hebben te komen waar hij nu staat. Damiaan Denys liet het stuk uit zijn toespraak zien waarin hij vooral een onbekend (gebleven) Spaans muzikant noemt. Die hem op het juiste moment op het goede spoor heeft gezet. Voordat hij aan die man toekomt heeft hij het over gratitude, dankbaarheid. Dat hij naar Spanje is gekomen om zijn dankbaarheid te betonen aan een cultuur die hem zo veel heeft gebracht: muziek, poëzie, flamenco, Federico García Llorca. Hij maakt ook kleine grapjes (“If I knew where the good songs come from, I’d go there more often“). Is filosofisch: “You know that wood never dies” (over hout in een gitaar). 

Hij eindigt zijn toespraak met: So I thank you so much.

Damiaan Denys
Damiaan Denys is een Belgisch psychiater die in Nederland onderzoek doet naar uiteenlopende hersenziekten. Zijn toelichting mag er ook zijn. Opmerkelijk is trouwens dat hij door zijn ouders vernoemd is naar een bekende Belgische pater (en inmiddels heilige). Pater Damiaan, die zich in Hawaii, op het eiland Molokai inzette voor lepra patiënten. Een andere bescheiden man.

Leonard Cohen’s Prince Of Asturias Speech (11:48) (270.869 views op 31/8/2015)
https://youtu.be/VIR5ps8usuo

Artikel: Leonard Cohen wins Prince of Asturias award (BBC, 2 juni 2011)

Citaat 279 (maandag 31 augustus 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d