Categorieën
Citaten Media

Rot op met je bevaderende, porrende, goedbedoelde suggesties over hoe we het beter kunnen doen, de volgende keer.

Op 1 oktober 2015 werd een nieuw digitaal ‘platform’ gelanceerd: Mindshakes. Een initiatief van het Mediahuis, de Belgische eigenaar van o.a. NRC Handelsblad en NRC Next. Dit platform wil verhalen plaatsen die mensen raken. De mind shaken. Een mix van (korte) artikelen, filmpjes, tekeningen.

Het is té vroeg om precies te kunnen aangeven wat de makers bindt, maar ik durf de stelling te betrekken dat ze zich kunnen vinden in de zin ‘De meeste mensen deugen’, een artikel van Rutger Bregman. Op een ander digtaal platform, – De Correspondent – dat zondere enige twijfel een voorbeeld voor de mensen achter Mindshakes is. 
Ook weten de Mindshakers dat in onze complexe samenleving veel mensen bang zijn (voor de onzekere toekomst), doormodderen met ons oude model én er tegelijkertijd ook mensen zijn die redelijk optimistisch bezig zijn nieuwe ‘dingen  uit te proberen. Mindshakes wil die voor een andere tijd oefenende mensen een hart onder de riem steken. Opbeuren. Informeren. Op een verkeerd been zetten. Prikkelen. Kort en krachtig. Met beelden en woorden.

Een illustratief voorbeeld
Een van de eerste artikelen is geschreven door ene Sidney Vollmer, getiteld Burgerrechten in tijden van digitale cholera. Een artikel waarin hij zich zorgen maakt om onze digitale wereld en hoe die ingrijpt op en in ons persoonlijke leven. Ontwikkelingen waar je vragen bij kunt stellen. Boos om kunt worden. Acties ondernemen om er ‘iets’ tegen te doen. Maar het artikel heeft een heel andere toon gekregen: ernst en scherts, informatie en glimlach naast elkaar.

Hij verwijst naar de 95 stellingen die Maarten Luther in 1517 schreef. Of hij ze écht op de kerkdeur van Wittenberg heeft gespijkerd is onzeker. Zeer is wel dat hij met dit traktaat een revolutie veroorzaakte. Dat zal met de 22 stellingen van Sidney Vollmer niet gebeuren. Wel surft hij mee op een golf onrust en onmacht. Steeds meer mensen vragen zich af who’s in de digitale wereld in control? Zeker is dat je dat als individuutje niet bent en je bij sommige ontwikkelingen serieus vraagtekens kunt zetten. Of stoppen met het meedoen aan bepaalde apps. Het is vooral een ‘leuk’, vlotgeschreven stuk; dat naar meer smaakt. Ben wel benieuwd hoe de Mindshakers denken geld te gaan verdienen. Diep in hun hart moeten ze een weerzin hebben tegen steeds oppoppende reclameblokjes, advertorials en andere ongein die ons als een plaag (cholera van onze tijd!?) omringt. Ik zie nog geen aanmeldknop (met een contributiebedrag).

Nieuwe burgerrechten voor de 21ste eeuw
Hier bij Mindshakes spijker ik ze vermetel aan de digitale kerkdeur.
01. Het recht op verveling
02. Het recht op pech en toeval
03. Het recht op verdwaling
04. Het recht op te laat komen
05. Het recht op vergeten te worden
06. Het recht op intuïtie
07. Het recht op elkaar uit het oog verliezen
08. Het recht op Facebookloos onderwijs
09. Het recht op onzichtbaarheid
10. Het recht op winstdeling
11. Het recht op vergissingen
12. Het recht op een ondergang
13. Het recht op wegkijken
14. Het recht op middelmatigheid
15. Het recht op inzicht bij gebruiksvoorwaarden
16. Het recht op informatie over (en versleuteling van) te verzenden gebruikersdata
17. Het recht op cash
18. Het recht niet te oordelen
19. Het recht op een menselijk oordeel
20. Het recht op een Nederlandse definitie van privacy
21. Het recht op (neutraal) internet en eigen infrastructuur
22. Het recht op een digitale autoriteit

Per stelling geeft hij een korte toelichting, zoals bij 11 (Het recht op vergissingen):
Ons leven hoeft niet perfect te zijn. Geen enkele instantie hoeft daar een mediërende invloed op uit te oefenen. Rot op met je bevaderende, porrende, goedbedoelde suggesties over hoe we het beter kunnen doen, de volgende keer. Life’s a bitch. We fuck up. Soit.

Meer lezen?
The call of the future is already here. Are we able to listen and rise? (september 2015) (over cholera en aanmodderen)
Dave Eggers. De cirkel (2013)

Citaat 293 (maandag 5 oktober 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: