Categorieën
Citaten

Ik heb weliswaar mijn lidmaatschap betaald, maar ja, toen nog van UW belastinggeld.

Vandaag maakte een bibliotheekbezoeker excuses voor het feit dat hij in zijn nog jonge leven vaak geleende bibliotheekboeken te lang ‘thuis” heeft gehouden.
Komt meer voor. Niet vaak, maar is wel netjes. Nietwaar? Ze kwamen echter wel uit een hoek die veel Nederlanders raar zal doen opveren.

Het was kortom geen gewoon excuus. Maar een van de steeds frequentere pogingen om tegenwicht te bieden. Een ander geluid tegen alle media en gevoelens heen dat ons land aan de vooravond van de ondergang zou staan.
Ene Ofran Badakhshani heeft recent een column geschreven over de vluchtelingen-‘tsunami’. Een artikel dat is opgepikt door en vandaag geplaatst in NRC Next. Klik hier voor deze korte, vlot geschreven tekst. Gericht aan de PVV et al.

Hij opent met Landgenoten, want dat is hij. Als kind vanuit Afghanistan gevlucht. Twintig jaar geleden. Op zijn dertiende. Hij studeerde af in politicologie en filosofie en doet momenteel promotieonderzoek in Leiden. Is lid van de VVD en betrokken bij vluchtelingenwerk. Uit zijn column enkele regels over zijn bibliotheekgebruik:

Om maar niet te spreken van mijn onbeperkte toegang tot de openbare bibliotheken. Ik heb weliswaar mijn lidmaatschap betaald, maar ja, toen nog van UW belastinggeld. Nu ik er bij stilsta, hoeveel Nederlanders hebben Alexanders geesten van Jacob van Maerlant niet hebben willen lezen, terwijl het godverdomme WEKENLANG in mijn bezit was? Laat ik maar al helemaal niet beginnen over de Verspreide geschriften van Robert Fruin. En terwijl honderden Nederlandse kinderen erop zaten te wachten, heb ik ook nog eens Erik of Het klein insectenboek in mijn tijdelijke bezit gehad. Ik zweer op Loesje en Fokke en Sukke u de waarheid te vertellen. Ik was een keurig en gelovig jongetje. Ik heb van Bartje geleerd niet te bidden ‘veur brune bonen’.

Humor
Alexanders geesten van Jacob van Maerlant en de Verspreide geschriften van Robert Fruin zijn boeken die in een gemiddelde Nederlandse openbare bibliotheek niet meer voorradig zijn. Laat staan dat er meer dan een handjevol Nederlanders zijn die (a) deze schrijvers kennen, laat staan (b) iets van hen hebben gelezen.

Citaat 303 (woensdag 28 oktober 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Ik heb weliswaar mijn lidmaatschap betaald, maar ja, toen nog van UW belastinggeld.”

Geef een reactie

%d