Categorieën
Boeken Citaten Filosofie

Meedoen in 2016? NATUURLIJK, WAAROM NIET?

Kraambezoek. Daar hoort een cadeautje bij. Als bibliothecaris neem ik in zo’n geval altijd een (prenten)boek mee. Maar toen een andere collega hetzelfde boek meebracht was er een probleem. “Geen punt, ik woon in Eindhoven en loop wel even bij de Boekenberg langs”. Van eigenaar Jos Walta, een van dé leespromotors in Nederland (Open boek : handboek leesbevordering, 2011). 

Enkele dagen daarna was de klus geklaagd. Well done. Sterker: meer dan well done. De koe die in een boom klom is wat mij betreft een ideaal boek om 2016 te beginnen. En de ‘boodschap’ daarvan een jaar lang vast te houden. Zo hard nodig. Na een jaar waarin vooral zwartgalligheid, somberte, negativisme overheerste. Bert Wagendorp had het er vanochtend in zijn column in De Volkskrant ook over:

Laat 2016 het jaar worden van het herstelde zelfvertrouwen, van de open blik naar de wereld, van het einde van de doodsbange, defensieve houding. Laat het een jaar worden van gedurfde initiatieven en creatieve oplossingen. Laten we in 2016 weer eens voorop durven te lopen. Laten we er een mooi jaar van maken. (2016: het jaar van het herstelde zelfvertrouwen)

Een prentenboek, juist ook voor volwassenen
Zeker weten. De koe die in een boom klom is vooral ook een prentenboek voor volwassenen. Zoals alle grote kinderboeken ook door volwassenen gelezen en gewaardeerd kunnen worden. Jong en oud halen er ongetwijfeld ‘iets’ anders uit; maar dat doet er niet zo veel toe.

Dit boek doet me sterk denken aan een ander prentenboek, dat wél bewust is geschreven én getekend voor volwassenen. Collega Meike van de Veghelse bibliotheek kende dit boek en heeft zonder enige twijfel daarom De koe van de Boekenberg meegenomen voor de jonge Lavina. Over de schrijver van dat andere boek (Seth Godin) heb ik het vaker. Het is de prentenboek-versie van zijn niet vertaalde The Icarus deception : how high will you fly uit 2012. Seth Godin maakte een beknopte tekst van dat – voor zijn doen – lange boek en reikte het tekenaar Hugh MacLeod aan. Die maakte er een A-Z boek van: V is for Vulnerable : life outside the comfort zone (niet vertaald (Portfolio/Penguin 2012). Ik schreef er een lang artikel over: Een prentenboek voor oefenaars (mei 2014).

Kee
De hoofdpersoon van De koe die in een boom klom is Kee, een jonge koe. Die samenwoont met haar drie zusters. Kee is een bijzonder kind. Anders als de anderen. Ondernemend. Nieuwsgierig. Doet dingen die niet horen. Neust in boeken. Hanteert een loep. Droomt van een raket. Haar drie zusters liggen vooral in het gras en eten – hoe voorspelbaar en saai – gras. Ze kunnen niet nalaten om zich regelmatig laatdunkend over Kee uit te laten: ‘Onmogelijk! Belachelijk! Onzin!’ Maar Kee trekt zich er niets van aan en gaat maar door. Met ontdekken, rondneuzen, dromen.

Het bos
Dus trekt ze op zekere dag het bos in. En besluit iets nieuws te proberen. Ze klom in een boom. Hoger en hoger. Ze zag een eekhoorntje hetzelfde doen en dacht: ‘Dat kan ik ook!’ En helemaal bovenin kon ze haar ogen niet geloven. Daar zat een  draak op een tak. Een vriendelijke, vegetarische draak. De hele middag vertelden ze elkaar prachtige dromen en ongelofelijke verhalen. Kee kon niet wachten om haar zussen over haar nieuwe vriend te vertellen.

Niet onder de indruk
De zussen waren NIET onder de indruk. ‘Draken bestaan niet. Koeien kunnen niet in bomen klimmen. ONMOGELIJK! BELACHELIJK! ONZIN!’ zeiden ze. En toen gingen ze naar bed.

Ben vliegen met de draak
Maar de volgende morgen was Kee nergens te bekennen. Constateren de verbouwereerde zusjes, terwijl ze aan de ontbijttafel zitten. En in de voorraadkast hangt een kattebelletje: ‘Ben vliegen met de draak uit het bos, Kee’
Dus besluiten de zussen dat het genoeg is geweest, haar te gaan opzoeken en mee naar huis te nemen.

Spannend
Voor het eerst van hun leven verlieten ze het erf en liepen het bos is. Je ziet ze voorzichtig, wikkend en wegend door het bos gaan. Totdat, totdat ze zien dat het bos veel mooier is als ze ooit hadden gedacht. Overkomen hun angst en gaan verder en zien op zeker moment iets merkwaardigs, een varkentje met op zijn rug een parachute die een boom in klimt. ‘ONMOGELIJK!’ zeiden ze. Maar een van de zussen probeert het ook en al snel zitten ze alle drie ook in een boom.

De wereld was schitterend
Boven in die boom hebben ze, staande op een dikke tak een prachtig uitzicht op de wereld: een kasteel in de verte, een schip op zee, bomen op een verder weg gelegen eiland en op een andere tak kijkt een muisje ook de verte in. Het was ONMOGELIJK. Het was BELACHELIJK. Het was ONZIN. MAAR HET WAS WAAR! 
En dan zien dan ze hun vliegende zus Kee. Samen in de lucht met de draak, een varken, een konijn, een muis. En grapje: een vogel. Allemaal hangend aan een parachute. De draak natuurlijk niet, want die kan gewoon vliegen.

Willen jullie meedoen?
Als Kee dat aan haar zussen vraagt, zeiden ze iets dat ze nog nooit hadden gezegd … NATUURLIJK, WAAROM NIET?

Happy end
Op de voorlaatste dubbele pagina zitten de vier zitten in de avondlucht gezusterlijk langs elkaar op een tak, hoog in de boom. Zien in de lucht de draak voor de volle maan doorgaan en kijken uit op de donkere melkweg. Het laatste beeld is van een Kuifje-achtige maanraket met daarin vier zussen achter het raam. Kee, de jongste zit natuurlijk vooraan achter het stuur. Maar haar zussen gaan toch maar mooi mee.

Laat 2016 het jaar worden van het herstelde zelfvertrouwen, van de open blik naar de wereld, van het einde van de doodsbange, defensieve houding. Laat het een jaar worden van gedurfde initiatieven en creatieve oplossingen. Laten we in 2016 weer eens voorop durven te lopen. Laten we er een mooi jaar van maken.

Het prentenboek van Gemma Merino sluit perfect aan bij de houding die Bert Wagendorp ons allen toewenst. 

Leen het boek (we hebben momenteel twaalf exemplaren), koop het, geef het weg.
Maar denk en handel vanuit deze houding. Dan gaan we er een mooi jaar van maken.

Ons leven in 2016 en daarna
Heeft te maken met Angst, meemaken en overwinnen
Draait om Balanceren
En Betrokkenheid (Commitment)
Betekent dat je moet Dansen met de kansen en de gevaren
Heeft niet te maken met de hoeveelheid geld, moeite of tijd die je ergens insteekt, maar om het Effect dat je bereikt
Houdt ook in dat je dat mensen die Feedback geven er op uit zijn je prachtige plan kleiner te maken
Draait uiteindelijk om een Gift tot stand te brengen
Zit vol twee soorten Helden: échte en zij die zich daar op voor laten staan
Houdt vooral in dat je Initiatief moet nemen en stoppen met wachten totdat iemand zegt dat je aan de beurt bent
Draait vooral om het plezier (Joy) waarmee je lekker bezig bent
Houdt ook in dat je met een scherp mes (Knife) je eigen darlings af en toe puntig moet bijsnijden om ze beter te maken
Zal het af en toe eenzaam (Lonely) zijn, daar in die voorhoede 
Draait niet om Meer (groter, duurder) maar om beter
Is geen lekkere tijd voor Nee-zeggers (slappe excuses om aan de kant te blijven staan worden niet meer gepikt)
Moet je vooral luchtig tegemoet treden, zoals een pianospeler die op één bil (One-buttock) speelt
Zul je af en toe Pijn ervaren; je bent niet bezig met een hobby 
Moet je niet in de val trappen om dingen nóg beter te maken; soms is goed goed genoeg (Quality),
Remix je continue ‘dingen’ om ‘iets’ nieuws tot stand te brengen (Remix, reuse, respect, recycle, revisit, reclaim, reverb, resorb)
Zul je jezelf af en toe Schamen: ‘Wie ben ik om dit te doen!’
Werk je natuurlijk zonder veiligheidskoord (Tether) en begrijp je dat je figuurlijk dood kunt vallen
Neem je geen paraplu (Umbrella) mee; nat worden hoort er bij (dit geldt ook voor u op uw elektrische fiets)
Stel je jezelf per definitie kwetsbaar (Vulnerable) op
Lever je alles af zonder garantiebewijs (Warranty)
Ben je als een piraat van het schip Xebex, die overal dingen jat, maar ze in een ander verband teruggeeft
Doet Leeftijd er niet toe, is slechts een getal (Youth); het gaat om de instelling van waaruit je dingen doet en
Begrijp je dat jouw werk lijkt op een portie Zabaglione kloppen: elke portie is uniek. Maar je gaat lekker door om lekkere porties te blijven maken.

V Is for Vulnerable: Life Outside the Comfort Zone: Godin, Seth ...

Citaat 320 (vrijdag 1 januari 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Meedoen in 2016? NATUURLIJK, WAAROM NIET?”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: