Categorieën
Citaten

Onzinbingo – “transitie”

Van dit formulier bestaan meerdere varianten. Kern daarvan is dat bedrijven, organisaties en instellingen die richting een bepaalde achterban moeten uitleggen waar ze mee bezig zijn vaak verhullende woorden gebruiken. Meestal onbewust, maar soms ook bedoeld om omfloerst vervelende zaken naar voren te brengen.

Leuke formulieren. Bedoeld om te vermaken. Maar je kunt ze als medewerker van jouw instelling, bedrijf of instelling ook gebruiken als manier om je zelf te testen.”Bezondigen wij ons ook aan dit verhullende taalgebruik?” Uiteraard is er een groot maar. Soms ontkom je er niet aan om een bepaald ‘bingo’-woord wél te gebruiken. Omdat het in een bepaalde taaluiting wél relevant is. Of je geen synoniem kon bedenken Of omdat je die synoniemen al té vaak had gebruikt. Een ander excuus is dat op deze website relatief vaak geciteerd wordt uit artikelen van anderen.

Een zelftest
Op deze website staan duizenden korte en langere artikelen. Onzichtbaar op ‘de achterkant’.  Over uiteenlopende onderwerpen. Via de zoekfunctie linksboven op de voorpagina kun je op woorden zoeken. Vandaag heb ik de test gedaan. En ‘we’ komen er niet al te slecht van af. Op één uitzondering na. Een vermoeden dat inderdaad tijdens de test werd bevestigd. Het woord transitie komt maar liefst 76 keer voor. Blijkbaar hebben we daar als bieb ‘iets’ mee.

Van de vijfentwintig woorden uit deze ‘onzinbingo’ komen twaalf woorden niet voor. Eén woord valt niet te checken (borgen) omdat het systeem hierin ook het woord verborgen meeneemt. Verder scoren we niet al té slecht. Op dat ene woord na.
76 keer – Transitie
19 keer – Dynamisch
12 keer – Participatie
08 keer – Benchmark
06 keer – Stip op de horizon
03 keer – Herschikken
02 keer – Stakeholders
01 keer – Win-win situatie
01 keer – Taskforce
01 keer – Draagvlak
01 keer – Bruisend

Een andere variant (zoek op: onzin bingo)Woorden die niet voorkomen
Piketpaaltjes slaan
Oplossingsgericht
Van tweeën een
Ik zal het kort houden
In zijn kracht zetten
Amoveren   !!!
Naar de burgers toe
Doorontwikkelen
Een wensvariant
Majeure projecten
Smart formuleren
Een constructief overleg
Kaders stellen
Commandolijnen omhangen

Andere woorden voor transitie
Veranderen (circa 300 keer)
Verandering (circa 250 keer)
Kantelen (60 keer)
Kanteling (12 keer)
Disruptie (18 keer)
Change (60 keer)
Omslag (31 keer)
Overgang (28 keer)
Omwenteling (10 keer)
Keerpunt (8 keer)

Citaat 364 (dinsdag 21 juni 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: