Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #21 Édith Piaf

Vrijdag 4 januari 2019 betoonden we in De Aptotheek op de Noordkade in Veghel eer aan Édith Piaf (1915-1963) en het Franse chanson. Rian van Nieuwkuijk zong liedjes van Piaf en Aiman Attia vertelde in het gesprek met Peter honderduit over verschillende Franse artiesten. Een geslaagde avond, een mooi begin van het nieuwe jaar.

Een ondergeschoven kindje
In de onlangs uitgezonden Top 2000 komen amper Franse liedjes meer voor. Dat was toen dit fenomeen in 1999 begon niet veel beter. In de eerste editie kozen de luisteraars twee liedjes van Édith Piaf; in 2018 slechts één. Hetzelfde gaat op voor Jacques Brel (viel terug van vier naar twee) of Salvatore Adamo (van 2 naar 0).

Vic van de Reijt
In 2000 verscheen de eerste door singletjesverzamelaar Vic van de Reijt samengestelde cd. Uiteindelijk verschenen er tien edities. Hij begon met oorspronkelijk Nederlandse liedjes; de tweede bevatte Nederlandse covers van buitenlandse liedjes. In 2005 verscheen de derde verzamelaar: Les meilleurs 69. Drie cd’s met oorspronkelijke Franse liedjes. Chronologisch opgezet. Op deze cd staan drie liedjes van Édith Piaf (Les cloches; Padam, padam; Non, je ne regrette rien), twee van Jacques Brel, Johnny Hallyday en Salvatore Adamo.

Aiman Attia
Opmerkelijk dat van een zo dichtbij gelegen land zo weinig liedjes in ons land aanslaan. Aiman Attia heeft tien jaar in Frankrijk gewoond en daar een fascinatie voor de Franse popmuziek opgevat. Tijdens zijn gesprek met Peter kwamen kort verschillende artiesten en liedjes voorbij (Jacques Brel, Dalida, Jane Birkin & les Négresses vertes, Kent, Les Playboys & Leo Ferré). Hij eindigde met La vie en rose van Piaf.

Rian van Nieuwkuijk
Rian van Nieuwkuijk
werd tijdens haar middelbare schooltijd verliefd op een dubbelelpee van Édith Piaf. Later werkte ze enige tijd als au pair in Frankrijk. Ze treedt vaak op met Franse chansons. Ze wordt en werd begeleid door Jeroen Jongmans (piano) en Gregor Schaefer (contrabas). In Veghel zong ze alleen liedjes van Édith Piaf. Waaronder het door haar zelf vertaalde la vie en rose. Ze maakte zelf reclame voor haar nieuwe programma, liederen van Édith Piaf en Barbara.

La dame brune, zoals dit programma heet, gaat op 26 januari 2019 in de schouwburg van Beuningen in première.


Titels van en over Édith Piaf in collectie samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken

Cd’s
25e anniversaire : volume 1 (1988)
Het beste van Edith Piaf (2002)
Disque d’or (2002)
# – Piaf : de musical (2000)
Martha Wainwright. Sans fusils, ni souliers à Paris : Martha Wainwright’s Piaf record (2009)

Dvd’s
# – L’hymne a la mome (dvd) (2003)
# – La vie en rose (dvd) (2006)

Boeken
Simone Berteaut. Piaf (1994)
Adrien Bosc. Morgenvroeg in New York : roman (2016) het levensverhaal van bokser Marcel Cerdan, een van de partners van Piaf die in 1949 tijdens ene vliegtuigongeluk omkomt.

Homepage Luistercafé Noordkade

(8 januari 2019)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Luistercafé Noordkade #21 Édith Piaf”

Geef een reactie

%d