Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #31 Dick Dale

Op vrijdag 3 januari 2020 betoonden we tijdens de 31e editie van Luistercafé Noordkade eer aan Dick Dale en surfmuziek met een stevig randje.

Voor de eerste keer trad een vierkoppige band aan die zich voor deze avond had ‘verkleed’: The Mariños uit Gemert.

Popjournalist Peter Schong vertelde tijdens het interview over Dick Dale en vooral over de invloed die hij met zijn gitaarmuziek op de ontwikkeling van met name de hardrock en gitaren/versterkers heeft gehad. Opmerkelijk: de Gemertse band speelde louter instrumentals. En nog iets: erg hard. Beter: snoeihard. Maar wel melodieus, want ondanks alle ‘herrie’ domineerden de lyrische gitaarsolo’s.

Ook de opkomst was goed en in tegenstelling tot wat een gitarist voor aanvang van de avond voorspelde, bleven de meeste bezoekers tot het eind zitten. En genoten er zichtbaar van. Dat ging ook op voor Aart Kuipers, die namens de band bijna alle nummers van Dick Dale én anderen met veel kennis van zaken en enthousiasme aankondigde en van context voorzag. Hetzelfde gold voor Peter Schong die Dick Dale evenals Aart verschillende keren live had gezien; en gesproken/geïnterviewd.

We begonnen de avond ‘natuurlijk’ met de meeste bekende track van Dick Dale. Dat wil zeggen: veel mensen herkennen dat nummer, maar weten vaak niet dat hij daarvoor verantwoordelijk is. Misirlou, dat wereldfaam kreeg als openingstrack van dé klassieke Quentin Tarantino-film Pulp fiction.

Cd’s
Calling up spirits (1996)
Tribal thunder (1993)
Unknown territory (1994)

# – Pulp fiction (soundtrack) (dvd)

Verslag van Peter Schong: Leve de koning van de surfgitaar (zaterdag 4 januari 2020)

Homepage Luistercafé Noordkade

(donderdag 6 februari 2020)
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Luistercafé Noordkade #31 Dick Dale”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: