Categorieën
Liedjes Muziek

Townes Van Zandt. In the beginning

De meeste artiesten hebben een eigen geluid. Ze zijn uit duizenden herkenbaar. Vaak ook hun thema’s. Dat werd in 2003 weer eens duidelijk toen in de zomer deze cd uitkwam.

bol.com | In The Beginning (LP), Townes Van Zandt | LP (album) | Muziek

Townes wist dat nog ergens wat jeugdwerk moest rondslingeren. Zes jaar na zijn dood werden deze opnames gevonden. Tien liedjes die hij rond 1966 had opgenomen. Hij was toen 22 jaar oud. En onmiskenbaar was hij toen al Townes. Alle nummers zijn zeer herkenbare Townes-songs. Zowel qua muziek als  thematiek. In het slotnummer Black crow blues gaat het, zoals zo vaak in zijn werk, over de dood. Zijn eigen dood, wel te verstaan. Hij gaat zoals in meer liedjes over de dood zeer laconiek met het onderwerp om. Dood hoort bij het leven. Niet iets om al te moeilijk over te doen.

Just lower me down with a prayer and a song.
Don’t mourn your young life away.

In het boekje wordt een link gelegd met het laatste schilderij van Vincent van Gogh (in Kröller-Müller in Otterloo) over dat zomerse korenveld met omineuze zwarte kraaien. (hd 22 november 2003)

Deze herontdekte opnames maken maar al te duidelijk dat Townes vanaf het begin zijn eigen stijl had. Zo lijkt When your dream lovers die heel erg op een nummer dat enkele jaren later onder een andere titel en met een andere tekst zal verschijnen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op zaterdag 22 november 2003

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Townes Van Zandt. In the beginning”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: