Categorieën
Muziek

Big low. No tears in heaven

Big low is een Nederlandse groep uit de buurt van Wageningen. Belangrijkste man is de Australiër Dan Tuffy die al jaren in Nederland rondhangt en bij diverse groepen en projecten betrokken is geweest.

Hun tweede album bevat prima nummers die vooral live tot hun recht komen. Liefst in een kleine zaal want dan pas kun je goed kijken naar hun instrumenten. Veel zelfgemaakt spul. Instrumenten met bijzondere klankkleuren. Big low lijkt een ideale groep om muziek te maken bij een stomme film. De vergelijking met de groep Calexico ligt voor de hand. Topnummers zijn If God be God en When I got back.

Bart Jippes omschrijft in de N R C de muziek als volgt: `De muziek van Big low mag doen denken aan ontregelde Americana, wat de muziek extra leuk maakt is de ongewone instrumentkeuze. De akoestische gitaar speelt een grote rol, maar wordt aangevuld met zowel Oost-Europese als Afrikaanse instrumenten. Het klinkt als een wonderlijk amalgaam, waarin evenveel plaats is voor Kurt Weill en Tom Waits als de Australische outback. De deuntjes hinkelen aanvankelijk spastisch van tel naar tel. Als er al eens een ouderwets walsje inzet, blijkt bij de zanger de pleuris uitgebroken.

(dinsdag 24 mei 2005 2005)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d