Categorieën
Liedjes Muziek

The Handsome family. Twilight

De Handsome family is al jaren een kleine familie: het echtpaar mr. and mrs. Brett and Rennie Sparks.

Zij schrijft de teksten en hij maakt de muziek. In hun achterkamer worden de nummers vooral door hem opgenomen. Zij speelt af en toe een stukje mee, soms op een kinderspeelgoedje.

Voor dit soort muziek wordt de stempel lo-fi gebruikt. Dat zal wel, maar veel nummers van deze familie voelen aan alsof ze al jaren oud zijn.

Het bijzondere is dat de teksten anders zijn; ze voelen niet aan als een song van bijvoorbeeld the Carter family uit de jaren twintig, Woody Guthrie uit de jaren veertig of Townes Van Zandt uit de jaren zeventig.

In The snow white diner zitten twee dove dames in een restaurant te dineren terwijl buiten een hoop gedoe is om een auto uit een meer te takelen. In de Saturn zaten een vrouw en haar twee kinderen. De vrouw pleegde zelfmoord om haar kinderen de schande te besparen van ontslag en daarmee samenhangende armoede.

Veel teksten van Rennie zijn raadselachtig maar de krachtige, mannelijke stem van Brett bewijst eens te meer dat die teksten er vaak niet echt toe doen. In I know you are there kun je zelf van alles gaan bedenken als hij zingt: “When the rope of death strangles and dark waters roar and foam”

(dinsdag 24 mei 2005)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d