Categorieën
Liedjes Muziek

Tom Russell. Hotwalker : a ballad for gone America

Listen to that goddamn song, listen to it people!

2005 was het jaar dat Bob Dylan volop in de belangstelling stond. De publicatie van het boek Kronieken (deel een), de 3,5 uur lange documentaire/dvd van Martin Scorcese en de gelijknamige dubbelcd No direction home. In Nederland kwamen de Nederlandse vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes met  een bundel  vertaalde songs.

bol.com | Hotwalker, Tom Russell | CD (album) | Muziek

Begin 2005 kwam een cd uit waarop Bob Dylan zijdelings voorbijkomt. Tom Russell constateert op zeker moment dat hij ergens in zijn jonge jaren op de sofa van folkartiest Dave van Ronk in New York zit. Dezelfde sofa waarop naast Dylan vele bekende personen voor hem hebben gezeten.

Tom Russell is een Amerikaans artiest (1950) die zich ophoudt in de Americana-hoek, nooit veel succes heeft gehad en op deze cd een poging doet fragmenten uit zijn jeugdjaren te laten herleven. Hij doet dit zoals Ray Davies, de zanger van de Engelse the Kinks, dat op zijn Storyteller in 1998 ook heeft gedaan. Een mix van vertellen en liedjes zingen.  In tegenstelling tot Davies komen op deze cd uiteenlopende muziekstijlen voorbij. Het verhaal van Ray Davies zat vol (Britse) humor. Tom Russell is zeer kritisch over de huidige Amerikaanse samenleving. Die kritiek wordt verwoord door bestaande personen die hij aan het woord laat. De collage van liedjes, tekst- en geluidsfragmenten roepen een verloren wereld op. De jaren vijftig en zestig waarin Tom Russell opgroeide.

Dave Van Ronk - Wikipedia
Dave Van Ronk

In de “song” Van Ronk gaat het over Dave Van Ronk, de folksinger die ook wel de pope of Greenwich village werd genoemd. In zijn flat kwamen veel aankomende artiesten langs. Hij zette ze wijn, hasj en muziek voor en was niet wars van bekeringsdrift: Listen to that goddamn song, listen to it people!

Op de cd komen veel bekende en minder bekende Amerikaanse kunstenaars kort aan het woord of worden middels een anekdote kort aangestipt. Russell bereikt door dit procedé dat je het gevoel krijgt de jaren vijftig en zestig iets beter te leren kennen. De cd kan ook gebruikt worden als audio-illustratie bij het werk van diverse cultuurpessimisten die daarvan verslag doen in krant, tijdschrift of boek. Tom Russell heeft heimwee naar die jaren waarin het woord politiek correct nog uitgevonden moest worden en waarin ogenschijnlijk de verbeelding aan de macht was. Tenminste op sommige plaatsen. De ondertitel van de cd is niet voor niks A ballad for gone America.

(dinsdag 24 mei 2005)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: