Categorieën
Liedjes Muziek

God’s honky tonk angel

Kitty Wells draagt de bijnaam Queen of country music.

Een kroon die ze draagt omdat ze tientallen hits scoorde van de jaren vijftig tot in de jaren zeventig. Een bijnaam die ze ook draagt omdat ze een wegberijdster was voor vrouwelijke c&w artiesten die na haar kwamen. In veel van haar liedjes is de vrouw een krachtige persoonlijkheid die tegenwicht biedt aan de overheersende mannen. Op deze cd staan 25 nummers die een perfecte introductie zijn tot haar werk.

Uit de inleidende woorden het volgende citaat: “To a very great degree, country music is victim music. It is the cry of the poor, the powerless and the lonely, the eerily harmonic moans of the betrayed and the guilt-ridden. This is the reality that gives Kitty Wells her enormous emotional power. In her voice, we can feel all the griefs, injuries and tears of the ages. If she has the capacity to sound breezy and euphoric, she has concealed that talent from us all. Her intonations are as eloquent as the words she utters. She is the very bedrock of country music.”

In 2000 kwam deze verzamelaar uit van de eerste koningin van de country. Het is een voorbeeldige introductie tot het werk van een van de groten uit de C&W. Kitty was een van de eerste zangeressen die in haar teksten op kwam voor de rechten van vrouwen. Ze was absoluut geen Dolle Mina maar haar teksten logen er in de jaren vijftig niet om. Veel C&W-liefhebbers zullen ze voor lief hebben genomen omdat haar muziek voldeed aan alle country & western clichés.

One by one we broke each vow we made.
It was you who lied, it was me who paid.

Zo begint One by one. Hij verbrak zijn trouwbelofte en zij betaalde er voor. In This white circle on my finger gaat het onomwonden om echtscheiding. Zij blijft achter met een vinger zonder ring. Die witte ring zal langzaamaan bijtrekken maar het zal langer duren om er over heen te komen

(woensdag 25 mei 2005)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: