Categorieën
Verlos ons van ... / Geef ons ...

Blikopener-lezingen brengen weer leven in de brouwerij

Na het succes van vorig seizoen begint volgende week zondag een nieuwe lezingenserie Blikopener Speciaal in de Groene Engel in Oss. “Het is geweldig dat er weer wordt gediscussieerd en gedebatteerd.”

Het was een roerige tijd, in de aanloop naar de eerste Blikopener-lezing in de Groene Engel in Oss, een jaar geleden. Theo van Gogh werd vermoord en kort daarna werd de islamitische basisschool Bedir in Uden door brandstichting in de as gelegd.

En uitgerekend in die verwarrende dagen kwam de Leidse filosoof Ad Verbrugge naar Oss om te spreken over ‘vrijheid in een tijd van onbehagen’.

Opkomst
De keuze voor de spreker en dat thema was een schot in de roos.

De organisatoren Hans van Duijnhoven en Mariet van de Poppel, medewerkers van de Osse bibliotheek, hadden weliswaar op een grote publieke belangstelling gehoopt, maar werden compleet verrast door de enorme opkomst.

“We hadden vooraan in de zaal wat tafeltjes en stoelen neergezet, zodat het toch gezellig kon worden als het niet druk zou worden”, vertelt Mariet van de Poppel. “Uiteindelijk moesten we overal stoelen vandaan halen om iedereen een plaats te kunnen geven”.

De lezing van Verbrugge trok maar liefst 250 mensen, die na afloop tijd tekort kwamen om al hun vragen en zorgen aan de filosoof voor te leggen. “Mensen hadden een aha-gevoel”, vertelt Hans van Duijnhoven. “Ze beseften tijdens die middag dat ze niet de enigen waren die zich zorgen maken over de ontwikkeling van de samenleving”.

Uiteindelijk trokken de vijf lezingen van de Blikopener-cyclus in totaal een kleine duizend mensen, wat alle reden was om er dit jaar een vervolg aan te geven.

Had de vorige serie als verbindend thema ‘Hoe ik een probleem werd voor ons’, met onder meer de stelling dat onze individuele vrijheid leidt tot een asociale samenleving, deze keer ligt het accent wat anders.

“Veel mensen zijn inmiddels tot het besef gekomen dat we ons samen moeten inspannen voor een goede samenleving”, zegt van Duijnhoven.

“Nu heerst er een andere tijdgeest. Een tijd waarin mensen die de boel bij elkaar willen houden op de huid worden gezeten door personen met dé oplossingen. Een tijd waarin veel mensen willen dat de overheid dingen voor ons regelt en niet terug legt op het privé-bord. En het is ook de tijd waarin mensen geacht worden na te denken over hun energievoorziening, kinderopvang, levensloopregeling, ziektekostenverzekering”, vertelt van Duijnhoven.

Zoi zijn er mer ontwikkelingen die volgens van Duijnhoven tot onzekerheid en ergernis leiden. “Dat varieert van de dreiging van terrorisme tot de onzekerheid of we onze baan kwijtraken aan de Polen die hierheen komen. Zo zitten mensen met meer vragen. Moeten we nog meer gaan consumeren en worden we daar wel gelukkiger van? Veel mensen komen in verzet tegen een levenshouding waarin alles wordt uitgedrukt in geld.”

Stellingen
In de nieuwe lezingenreeks van ‘Blikopener’ komen stellingen aan bod die alle beginnen met ‘Verlos ons van …’ of ‘Geef ons …’ Publicist August Hans den Boef opent de serie volgende week zondag met de lezing ‘Verlos ons van de God van Iets’.

Den Boef is een pleitbezorger van een seculiere samenleving, waarin de invloed van godsdienst is teruggedrongen uit het openbare leven. Hij gaat in  zijn  lezing onder meer in op het ‘ietsisme’, een ‘chique vorm van religie’ van mensen die niet in God geloven maar wel menen dat er ‘iets’ moet zijn dat het aardse te boven gaat.

In de volgende afleveringen van de lezingenreeks verkondigen Arjo Klamer dat meer geld niet leidt tot meer geluk, benadrukt Ralf Bodelier dat er alle reden is tot optimisme, waarschuwt Jaap Peters dat steeds meer ondernemingen worden geleid als een modern varkensbedrijf en roept cabaretier Jeroen van Merwijk op tot een beweging van Nieuw Elitair Elan.

Nuance
Het zijn onderwerpen en sprekers die het Blikopener-publiek aanspreken, verwacht Hans van Duijnhoven . “Ons publiek heeft geen behoefte aan grote woorden, maar zoekt de nuance. Het is geweldig dat er weer wordt gediscussieerd en gedebatteerd. Er is weer leven in de brouwerij. Het gaat weer ergens over.”

Artikel: Blikopener-lezingen brengen weer leven in de brouwerij
Bron: Brabants Dagblad van zaterdag 12 november 2005
Auteur: Twan van Lierop 

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Blikopener-lezingen brengen weer leven in de brouwerij”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: