Categorieën
Oude doos

Let it grow

Let it grow is een bekend liedje van Eric Clapton. Uit 1974. Van 461 Ocean boulevard. Een populair liedje want het stond in alle edities van de top 2000 van Radio 2.

Een lied dat hij schreef toen hij een belangrijke overwinning op zichzelf had behaald, afgekickt was. Een liefdesliedje. Maar vooral een song waarin de hoofdpersoon bij zichzelf te rade gaat. Zich afvraagt waar hij staat, waar hij naar toe kan gaan, zal gaan, moet gaan.

I’m standing at the crossroads
Tryin’ to read the signs
To tell me which way I should go
To find the answer
And all the time I know
Plant your love and let it grow

Vrij vertaald:
Ik sta op een kruispunt
En probeer te ontdekken
Welke weg voor mij de beste is
En steeds weet ik:
Doe iets waar je hart ligt en ontwikkel dat

Let it grow, let it blossom, let it flow
Laat dat groeien, laat dat bloeien, laat het uitgroeien

Oudjaar
Let it grow is, als je de liefde even los laat, een liedje dat perfect past bij de periode van het jaar waarin we met z’n allen voor de zoveelste keer verzeild zijn geraakt. Een moment van reflectie, terugblikken, maar vooral een tijd waarin we voornemens maken.

Dan zijn de regels Let it grow, let it blossom, Let it flow juist ook voor leden van de bibliotheek zeer toepasselijk. Elk mens heeft bij zijn geboorte, om het bijbels te zeggen, talenten meegekregen. Die kun je ontwikkelen. Het hoeft niet, maar het is daarom wel zo prettig als je op zeker moment kunt constateren dat je iets met je talenten hebt gedaan. Daar gaat Let it grow ook over.

Flow is in de tekst van Eric Clapton het moeilijkst om te vertalen. Er zijn twee opties.
De eerste is iets in de trant van “laat het uitgroeien”, “laat het gaan”, “laat het los”. Maak je er niet druk meer over.

De tweede  is een verwijzing naar een begrip van een Amerikaanse psycholoog. Met een moeilijke naam. In 1975 benoemde Mihaly Csikszentmihalyi voor het eerst een psychische toestand waarin een mens af en verzeild kan raken, flow. Eric Clapton zal in zijn liedje niet aan deze flow gedacht hebben, maar het is ruim dertig jaar later goed voorstelbaar dat hij dat wel bedoelde.

Iemand die geconcentreerd bezig is, in werk, hobby of “eigen”tijd, vergeet op zeker moment zichzelf. Gaat volledig op in datgene waar hij mee bezig is. Tijdens die momenten is zo iemand volstrekt gelukkig, alhoewel degene dat op zo’n moment juist niet als zodanig ervaart. De belangrijkste reden is dat hij zichzelf op zo’n moment vergeet en juist dan zeker niet denkt “oh, oh wat ben ik nu gelukkig!”. Geluk overkomt je in de visie van deze psycholoog juist als je er niet op bedacht bent.


2008 – Welke richting slaat u in?
U  staat op de drempel van het jaar 2008. Op weg in een sterk veranderende maatschappij. Welke richting slaat u in? Neem uzelf als kompas. Welke talenten sluimeren in u en kunnen tot bloei gebracht worden? Niet als statussymbool maar omdat het bij u past.

Een Openbare Bibliotheek kan u daar in 2008 nog steeds bij behulpzaam zijn. Of misschien juist in 2008. Een tijd waarin velen (commercieel gedreven of niet) moeite doen u bezig te houden met dingen die wellicht niet zo zinvol zijn. Een samenleving die vergeven is van de hypes, zinloze en zielloze producten en diensten. Een tijd waarin het o zo moeilijk is onderscheid te maken tussen zinvol en zinloos.

Een bibliotheek als een oase. Geen plek van stilstand, maar een plek waar u materiaal en inspiratie kunt halen om te kunnen groeien. Een plek waarin u zelf bepaalt wat u gaat exploreren. Een instelling die geen mening heeft over de keuzes die u maakt maar u wil faciliteren.

Let it grow

Uiteraard staan er in de negen vestigingen van BasisBibliotheek Maasland nog steeds boeken. Aangevuld met speelfilms, cd’s, luisterboeken, digitale media en tijdschriften. Informatie en ontspanning voor iedereen. Daarnaast organiseren we dat er maandelijks interessante sprekers iets komen vertellen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Elke vestiging vestigt via kleine tentoonstellingen de aandacht op bepaalde zaken. En u kunt dagelijks medeburgers in de bibliotheek ontmoeten.

Let it blossom

We durven, eigenwijs als we zijn, de stelling te betrekken dat mensen die in 2008 willen (blijven) groeien regelmatig de bibliotheek dienen te bezoeken.

Begeef uzelf in een wereld waar een wereld valt te ontdekken. Een Openbare Bibliotheek is anders dan een boekwinkel of platenzaak een plek waar dingen bewaard worden. Dingen die waardevol zijn, hun waarde bewezen hebben. Een vrijplaats waar niet alleen staat wat nu in is, nee juist in een Openbare Bibliotheek kunt u belangrijke dingen uit het (recente) verleden nog steeds ontmoeten.

Bent u nog werkzaam dan zal ook uw werkgever blij zijn. In uw vrije tijd werkt u aan zichzelf. U kunt uiteraard titels lenen die direct met uw werk te maken hebben. Belangrijker zijn vaak boeken, cd’s en speelfilms die los staan van uw directe werk. Die leveren iets op waar u echt iets mee kunt. Creatief kunt zijn. Met verrassende dingen op de proppen kunt komen. Het begrip serendipiteit dringt zich naar voren.

Let it flow

Is de Openbare Bibliotheek de énige plek waar u kunt groeien. Nee! Er zijn andere culturele werelden waarin u zich kunt begeven. Waar u inspiratie op kunt doen. Die u op het verkeerde been zetten. Via uitinMaasland.nl blijft u perfect op de hoogte wat er zoal in onze regio speelt. Een website die, tussen haakjes, gevuld wordt door medewerkers van de Openbare Bibliotheek. Omdat dat ook onze taak is: mensen attent te maken op belangrijke, culturele dingen. Niet alleen door die dingen op te nemen in de bibliotheekcollectie, maar ook door te fungeren als wegwijzer in dat ontstellend grote aanbod.

Is dat een nieuwe rol?
Nee. In 1921 werd de Openbare Bibliotheek Oss opgericht door Titus Brandsma. Een man die toen al begreep dat mensen meer nodig hebben dan water en voedsel om optimaal te kunnen groeien. Ruim tachtig jaar later staan in de regio Noord Oost Brabant negen bibliotheken en bibliotheekbus nog steeds voor u klaar.

Laat anderen ook groeien

Als u al lid bent dan herkent u wellicht iets van bovenstaande gedachtes. Mochten er in uw (directe) omgeving mensen zijn die de Openbare Bibliotheek niet (meer) kennen dan willen we u attent maken op de mogelijkheid die we bieden van het geschenkabonnement.

Verkrijgbaar bij alle bibliotheken in deze regio.

We wensen u, zoals u zult begrijpen, een groeizaam 2008 toe.


(zondag 16 december 2007)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: