Categorieën
Muziek

Canon van de Nederpop

In januari 2008 zijn circa 200 cd’s uit de collectie van de Openbare Bibliotheek Oss apart gezet en samengebracht onder de noemer Canon van de Nederpop. De directe aanleiding om deze Canon van de Nederpop neer te zetten is een special in het eerste nummer van Oor in 2008. In dit januarinummer stond de redactie stil bij het feit dat in 1958 de eerste Nederlandse rock-single zou zijn gemaakt door de Tielman brothers. Klik hier voor de special op de website van Oor: 50 jaar Nederpop.

Oor heeft zich voorgenomen om in heel 2008 stil te staan bij de geschiedenis van de Nederlandse pop- en rockmuziek. In nummer 1 van 2008 werden 100 muziekkenners benaderd om een top tien van de beste Nederlandse platen te noemen. Uiteindelijk leverde dit een lijst op van 450 titels. Circa 180 cd’s waren aanwezig in de collectie van de Openbare Bibliotheek Oss. Binnenkort zullen aan deze lijst cd’s worden toegevoegd die relatief vaak werden genoemd. Het is de bedoeling dat ruim 200 platen de Canon van de Nederpop gaan vormen. Deze Canon van de Nederpop wordt geplaatst naast de “grote” muziekcanon van de gehele popmuziek. In die grote muziekcanon zijn op dit moment (januari 2008) twintig platen van Nederlandse groepen en artiesten opgenomen. Door de komst van de Canon van de Nederpop zijn circa 50 naar het magazijn verplaatste cd’s teruggehaald naar de uitleenbakken. Wie wat bewaart, heeft wat!

De volledige lijst is na te zoeken op muzieklijstjes.nl

De absolute topplaat is Mental floss for the globe van de Urban dance squad uit 1989. Deze plaat werd door maar liefst 49 deelnemers genoemd, oftewel een op de twee. Shpritsz van Herman Brood & his Wild romance uit 1978 en Spinvis van Spinvis uit 2002 werden door een op de vier deelnemers genoemd. Pergola van Johan uit 2001 en Eigen wereld van de groep Opgezwolle uit 2006 werden door 1 op de vijf deelnemers genoemd.

De statistieken zijn als volgt

 Genoemd door … deelnemersAantal  %
 zes of meer 29 7
 vijf 8 1
 vier 15 3
 drie 32 7
 twee 54 12
 een 312 70
 Totaal 450 100

(dinsdag 29 januari 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: