Categorieën
Beginzinnen

Kris Verburgh. Fantastisch

Maak kennis met Fantastisch : over het universum in ons hoofd van Kris Verburgh door de beginzinnen van de dertien hoofdstukken (Houtekiet 2007, 518 p)

Recensietekst voor de Openbare Bibliotheekwereld
In 2003 verscheen van de toen 17-jarige Kris Verburgh het boek Schitterend!, waarin hij als een volleerd sterrenkundige de hedendaagse kennis van de kosmologie populariseerde. In dit nieuwe boek gaat Verburgh in op de geschiedenis van de kosmos en de plaats van de mensheid daarin vanuit evolutionair perspectief. Verburgh begint met de oerknal en gaat verder met het ontstaan van de mens, de mechanismen van de evolutie en de verklaring van evolutiebiologen voor bepaalde uitingen van menselijk gedrag. Daarna wordt o.m. ingegaan op de werking van het menselijk brein en de ongrijpbaarheid van het bewustzijn. Ten slotte stelt Verburgh dat zelfs religieuze uitingen biologisch verklaarbaar zijn. Zijn persoonlijke areligieuze visie is die van ‘het contextverhaal’: een levensbeschouwing die volledig gegrondvest is in wetenschappelijke kennis. Dit boek is wetenschapspopularisatie op zijn best: grote lijnen afgewisseld met sappige beschrijvingen, direct, ongenuanceerd en onderhoudend.

Bijna veertien miljard kosmische en aardse evolutie heeft als gevolg dat elke mens nu in zijn hoofd een enorm brein meedraagt, de meest complexe structuur van het universum dat we kennen.

Inleiding
Wetenschap gaat niet alleen over leuke proefjes, grappige weetjes en kennis die slechts nuttig is voor mensen in witte jassen.
1 – Binnen en buiten het heelal
Het leven is allesbehalve banaal!
2 – Van oerknal tot heelal
In het vorige hoofdstuk kwam de omvang van het heelal aan bod. Nu willen we wel eens zien waar dat heelal in hemelsnaam vandaan komt.
3 – De aarde wordt groen
De aarde was zo’n vier miljard jaar geleden met warme en ondiepe oerzeeën bedekt.
4 – Evolutie ontleed 
In het vorige hoofdstuk schetsten we de evolutie van het leven op aarde. Maar hoe werkt evolutie precies?
5 – Muizenvallen en zweepstaarten
De evolutietheorie is niet zomaar een theorie, het is een wetenschappelijk feit.
6 – Genen, gevoelens en gedrag
Tijdens de evolutie kreeg het fysieke uiterlijk van elk levend wezen op deze planeet vorm. 
7 – Waarom we zijn zoals we zijn
In het vorige hoofdstuk zagen we hoe stoffelijke genen en eiwitten samen met de invloed van de omgeving verantwoordelijk kunnen zijn voor ons gedrag en onze emoties. Dit belangrijke inzicht maakte het mogelijk om de psychologie en de sociologie op een nieuwe wetenschappelijke manier te benaderen.
8 – De verheven mens
In het vorige hoofdstuk bespraken we meer primitieve eigenschappen van de mens. Eigenschappen zoals agressie en geweld, die we gemeen hebben met een heleboel andere dieren.
9 – Hoe een brein werkt
Bijna veertien miljard kosmische en aardse evolutie heeft als gevolg dat elke mens nu in zijn hoofd een enorm brein meedraagt, de meest complexe structuur van het universum die we kennen.
10 – Bewustzijn
Het is een wonder dat de werkelijkheid slechts door twee kleine zwarte openingen naar binnen sijpelt.
11 – Machinebreinen
Een nieuw soort intelligentie, nog nooit eerder aanschouwd in  de 130.000 jaar dat onze soort bestaat, bevindt zich op een eikenhouten tafel , terwijl het door miljoenen menselijke ogen overal ter wereld wordt aangestaard.
12 – Religie en spiritualiteit
Waarom zijn mensen zulke gelovige wezens?
13 – Een mooie wereld
Wat een afschuwelijk heelal, niet? 

Homepage Beginzinnen
(maandag 31 maart 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

Ontdek meer van Lezer van Stavast

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder