Categorieën
Beginzinnen

Thomas L. Friedman. De aarde is plat

Maak kennis met De aarde is plat : ontdekkingsreis door een geglobaliseerde wereld van Thomas L. Friedman door de beginzinnen van de verschillende  hoofdstukken. Oorspronkelijke titel: The world is flat : a brief history of the globalized world in the twenty-first century (citaten komen uit de 12e, opnieuw ingrijpend gewijzigde en uitgebreide druk) (met name de hoofdstukken 12, 13 en 14 zijn toegevoegd) (Nieuw Amsterdam, 2008, 688 p).

De Aarde Is Plat

Recensie voor de Nederlandse Openbare Bibliotheken
Thomas L Friedman heeft opnieuw een herziene editie van zijn wereldwijde bestseller ‘De aarde is plat’ geschreven. In de tweede editie voegde hij een speciaal onderdeel toe: onderwijsinnovatie. In deze derde editie heeft hij dit onderdeel uitgebreid. Daarnaast heeft hij opmerkingen van lezers in het boek verwerkt. Er zijn twee nieuwe hoofdstukken opgenomen in het onderdeel: ‘Jij en de platte aarde’. Het internet van nu stelt zelfs de kleinste groepjes in staat hun activisme te uploaden en te globaliseren. Het blijkt dat oprechtheid plus passie plus internet een onweerstaanbare kans voor verandering kunnen creëren. Hij signaleert verder enkele van de sociale schaduwzijden van alle verbindingsmogelijkheden die geholpen hebben de aarde plat te maken. Technologie verbindt ons gemakkelijker, maar verdeelt ons ook. We zijn van de IJzertijd via het Industriële Tijdperk en het Informatietijdperk naar het Tijdperk van de Interruptie gegaan, met het gevaar dat het onze creativiteit verstikt. Zou dat kunnen leiden tot een verval van onze beschaving? Het boek is en blijft een absolute aanrader. Een uitgebreid register ontsluit dit boek.

Woord vooraf
Waarom al die moeite doen om nu alweer een uitgebreide en herziene versie te schrijven terwijl de vorige uitgebreide editie van The world is flat (de aarde is plat) pas een jaar geleden verscheen en het origineel twee jaar geleden is uitgekomen?
1 – Terwijl ik sliep
Nooit eerder gaf iemand mij op een golfbaan aanwijzingen als deze: “Mik op Microsoft of IBM.”
2 – De tien krachten die de aarde plat maken
Platmaker 1: 9 november 1989Het nieuwe tijdperk van creativiteit: toen de Muur viel en de vensters opengingen
De eerste keer dat ik de Berlijnse Muur zag, zat er al een gat in.
Platmaker 2: 9 augustus 1995 – Het nieuwe tijdperk van onderlinge verbindingsmogelijkheden: toen het web zich verspreidde en Netscape naar de beurs ging
Midden jaren negentig had de revolutie van het pc-Windowsnetwerk zijn grenzen bereikt.
Platmaker 3: Workflowsoftware
Ik leerde Scott Hyten als CEO van Wild Brain kennen op een bijeenkomst in Silicon Valley, in de winter van 2004.
Platmaker 4: Uploading – De kracht van de gemeenschappen benutten
Alan Cohen herinnerde zich nog de eerste keer dat hij als volwassene het woord ‘Apache’ hoorde, en dat was niet toen hij naar een cowboyfilm zat te kijken.
Platmaker 5: Outsourcing – Het jaar 2000
Sinds het op 15 augustus 1947 zijn onafhankelijkheid verkreeg, heeft India zo z’n ups en downs gehad.
Platmaker 6: Offhoring – Rennen met gazellen, eten met leeuwen
Op 11 december 2001 trad China officieel toe tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), wat inhield dat Beijing zich akkoord verklaarde dezelfde mondiale regels voor import, export en buitenlandse investeringen toe te passen als de meeste landen ter wereld.
Platmaker 7: Supply-chaining – Sushi eten in Arkansas
Ik had nog nooit gezien hoe een supply-chain in werking eruitzag, tot ik een bezoek bracht aan het hoofdkwartier van Wak-Mart in Bentonville, Arkansas.
Platmaker 8: InsourcingWaar die lui in die rare bruine shorts in werkelijkheid mee bezig zijn
Een van de leukste dingen van mijn research voor dit boek was dat ik erachter kwam dat er in de wereld om mij heen allerlei dingen gebeurden waar ik geen flauw idee van had.
Platmaker 9: In-formeren – Google, Yahoo!, MSN Web Search
Ik zat met een vriendin in een restaurant, waar we een man ontmoetten. Mijn vriendin mocht hem meteen, maar ik was op mijn hoede.
 Platmaker 10: De steroïden – Digitaal, mobiel, persoonlijk en virtueel
Ik zit in de kogeltrein die zich van Tokio in zuidwestelijke richting naar Mishima spoedt.
 3 – De drievoudige convergentie
Wat is de drievoudige convergentie?
 4 – Het grote uitzoeken
Terwijl de wereld overgaat van een vooral verticaal (bevel en controle) systeem van waardecreatie naar een horizontaler model waarin het om verbinding en samenwerking gaat, en we meer muren, plafonds en vloeren tegelijk wegblazen, zullen samenlevingen erachter komen dat zij met heel veel heftige veranderingen tegelijk worden geconfronteerd.
 5 – Amerika en de vrijhandel – Heeft Ricardo nog gelijk?
Mijn geloof dat de Verenigde Staten belang hebben bij vrijhandel was in India enigszins aan het wankelen gebracht.
6 – De onaanraakbaren – Op zoek naar het nieuwe midden
Als het platter worden van de aarde grotendeels (maar niet geheel) onvermijdelijk is en de potentie in zich bergt om net zo voordelig uit te pakken voor de Amerikaanse maatschappij als eerdere veranderingen in de markt, blijft de vraag hoe je als individu daar het beste uit kunt halen?
 7 – Wat we nodig hebben – Tuba’s op de TU
De afgelopen twee jaar heb ik de kans gehad in heel Amerika rond te reizen en lezingen te geven over globalisering en de platte aarde.
8 – De stille crisis
Voor het sterke tegenspel dat de rest van de wereld Amerika inmiddels kan bieden is geen betere metafoor te bedenken dan de worstelingen van de Amerikaanse basketbalploeg op de Olympische Spelen in Athene in 2004.
9 –Dit is geen test
Als iemand die tijdens de Koude Oorlog opgroeide, weet ik nog goed dat ik over de snelweg reed en naar de autoradio luisterde, en dat de muziek dan plotseling werd onderbroken door de grimmige stem van een omroeper die zei: “Dit is een test van het omroepnoodsysteem”, waarna een halve minuut lang het schelle geluid van een sirene klonk.
10 – De maagd van Guadalupe
Hoe langer ik aan dit boek werkte, hoe vaker ik aan mensen die ik overal ter wereld sprak, vroeg waar ze waren toen ze voor het eerst beseften dat de aarde plat was.
11 – Hoe ondernemingen zich weten te redden
Toen ik bezig was mensen voor dit boek te interviewen, hoorde ik steeds weer dezelfde zinsnede uit de mond van verschillende topmanagers. Vreemd: ze kwamen er allemaal mee, alsof ze er met elkaar over hadden gesproken.
12 – De globalisering van het lokale – De Culturele Revolutie staat te beginnen
In mijn boek The Lexus and teh olive tree (het gouden keurslijf) uit 1999 probeerde ik een beeld te schetsen van de krachten die aan het einde van de twintigste eeuw de wereld aan het globaliseren waren en de effecten daarvan op het economische beleid, de geopolitiek, het milieu en de cultuur.
13 – Als het niet gebeurt, dan is dat omdat jij het niet doet!
‘Dan kwam ik ‘s morgens op kantoor, zette mijn computer aan en bleek ik plotseling vijfduizend e-mails te hebben ontvangen, allemaal met dezelfde klacht, allemaal opgestookt door diezelfde organisatie waar ik nog nooit van had gehoord – een of ander klein groepje met een website in Canada, gerund door anderhalve man en een paardenkop, en met tienduizend dollar.’
14 – Wat gebeurt er als we allemaal even goed kunnen horen als een hond?
In de herfst van 2006 maakte ik een journalistieke- annex boekpromotiereis naar Duitsland en Frankrijk.
15 – De niet-platte aarde – Vuurwapens en mobieltjes niet toegestaan
Tijdens een terugreis naar Minnesota in de winter van 2004 lunchte ik met mijn vrienden Ken en Jill Greer in het Perkins Pannekoekhuis toen Jill opmerkte dat de staat onlangs een nieuwe wapenwet had afgekondigd.
16 – Conflictvermijding volgens Dell – De goeie oude tijd versus just-in-time
Voordat ik het thema van dit hoofdstuk nader met u zal bespreken, wil ik iets kwijt over de computer waarop ik dit boek heb geschreven, want dat staat namelijk in relatie tot het hier te behandelen onderwerp.
17 – 9 november versus 11 september
Als ik kijk naar het afgelopen anderhalve decennium waarin de aarde plat is geworden, valt me op dat onze levens zeer sterk zijn beïnvloed door twee data: 9 november 1989 en 11 september 2001.

Homepage Beginzinnen
(maandag 18 augustus 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d