Categorieën
De latten verleggen

Lezing Maarten Keulemans

Op maandagavond 19 januari 2009 verzorgt Maarten Keulemans in de Openbare Bibliotheek van Oss een lezing over zijn dit voorjaar verschenen boek Exit mundi, waarin hij 50 scenario’s bespreekt hoe de mensheid, de aarde of zelfs het hele heelal aan haar einde kan komen. Deze lezing maakt deel uit van activiteiten die BasisBibliotheek Maasland dit seizoen organiseert in het kader van De latten verleggen.

Eén van de scenario’s die hij beschrijft is dat het klimaat op aarde in een relatief korte periode als het ware op hol zou kunnen slaan. Dat zou kunnen leiden tot een snelle terugkeer van een IJstijd of het versneld afsmelten van de poolkappen en een zeer snelle stijging van het zeewaterniveau. Beide scenario’s leiden volgens wetenschappers niet tot het einde van het menselijk leven, maar het zal zeker grote problemen veroorzaken. Dit scenario sluit min of meer aan bij het thema De latten verleggen. Keulemans behoort tot degenen die niet “geloven” dat de mens in staat is het klimaat dermate te veranderen dat het zal leiden tot grote ongelukken (stijging zeewater of terugkomst van een IJstijd).

Maarten Keulemans beschrijft in zijn boek verder o.a. de mogelijkheid dat er een super tsunami komt, een zeer groot rotsblok op aarde neerstort, microben resistent worden, robots de macht overnemen en zich tegen de mensheid keren,  een door de mens gemaakt zwart gat het hele heelal opslokt of de vulkaan in Yellowstone uitbarst en heel de aarde onder lava bedekt.

Alle scenario’s voorziet Keulemans van een soort waardering waarin hij aangeeft hoe aannemelijk het is dat een bepaald scenario zich ooit voor zal doen, hoe rampzalig het dan uit zal pakken en een indicatie van de tijdspanne (wanneer, hoe lang). Bij de meeste scenario’s trekt hij als conclusie dat het niet aannemelijk is dat wij het in de 21e eeuw nog zullen meemaken. Anderzijds is hij ook niet te beroerd om af en toe redelijk laconiek te melden dat het ook over enkele seconden kan gebeuren. Maar de kans dat iemand de superprijs in een loterij wint is vele malen groter. Maar niet uit te sluiten. Het is kortom een geruststellend én humoristisch boek. Zowel qua stijl als inhoud. Ook is het boek op een bepaalde manier een korte introductie tot de natuurwetenschap. Maarten Keulemans maakt in zijn lezing ook duidelijk hoe kort de mens op de aarde aanwezig is en hoeveel organismen in de eonen daarvoor zijn uitgestorven en door uiteenlopende gebeurtenissen zijn weggevaagd. Hij toont daarmee ook aan dat de kans dat de mens er over pakweg drie miljoen jaar nog zal zijn niet erg groot is.

Maarten Keulemans

Maarten Keulemans (1968) is wetenschapsjournalist, eindredacteur van Natuur, Wetenschap & Techniek en columnist in het wetenschapskatern van De Volkskrant. In NWT schrijft hij af en toe ook artikelen o.a. Leonardo da Vinci, het stemlokaal, robots. ufo’s, het einde van de wereld of reanimeren. Klik hier voor de website van NWT.

Voor wie is deze lezing een “aanrader”

*lezers van boeken zoals bijvoorbeeld Een kleine geschiedenis van bijna alles (van Bill Bryson), werk van Stephen Hawking, Paul Davies of de jonge Belgische auteur Kris Verburgh
* doemdenkers
* mensen die een weerwoord zoeken tegen doemdenkers
 iedereen die de stelling onderschrijft dat wetenschap – sorry – gewoon leuk kan zijn

 Website

Maarten Keulemans beheert sinds 2001 een website waar hij deze scenario’s verzamelt. De website heet uiteraard Exit mundi, met als ondertitel a collection of end-of-the-world scenarios. De website is Engelstalig.

 Maarten Keulemans. Exit mundi
Maandag 19 januari 2009 van 20.00-22.00 uur
Openbare Bibliotheek Oss

(donderdag 18 september 2008)

Homepage De latten verleggen

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: