Categorieën
Boeken

5 leefregels van Paul van Loon

Opinieweekblad Vrij Nederland publiceert de laatste maanden ‘De 5 leefregels’ van bekende Nederlanders.

Op 27 september formuleerde Paul van Loon als stelregel 3: Word lid van de bibliotheek.

Vijf stelregels

 1 Het is fijn om anders te zijn 
 2Denk in filmbeelden
 3Word lid van de bibliotheek
 4Sta open voor De Andere Werkelijkheid
 5Wees niet bang

Word lid van de bibliotheek

“Mijn vader was onderwijzer en maakte mijn twee broers en mij al op ons zesde lid van de bibliotheek. Boeken waren bij ons thuis net zo vanzelfsprekend als tafels en stoelen en ik had al snel een grote geïllustreerde bijbel en het Limburgs sagenboek te pakken. Ook werden we van jongs af aan voorgelezen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen als ouders. Je kinderen krijgen het later makkelijker op school, raken bekend met lezen en – het mooiste van alles – je reikt ze er fantasie mee aan. Lezen is een samenwerking tussen het boek en de lezer, meer dan het geval is als je naar een film kijkt. Toen onze dochter anderhalf was, zijn mijn vrouw en ik begonnen met voorlezen. En een fantasie dat ze nu heeft!”

Vijf opmerkingen 

 1   Spreekt voor zich.
 2   Voor stelregel 4 – Sta open voor De Andere Werkelijkheid – kun je de Openbare Bibliotheek ook gebruiken.
 3  Met lezen wordt tegenwoordig formeel in groep drie van de basisschool begonnen. Maar lezen begint eigenlijk al in de  Wieg. Begin er vroeg mee. Het “betaalt” zich later uit. En elk kind van 0 jaar kan al lid worden van de Openbare Bibliotheek en het abonnement is nog steeds gratis voor kinderen t/m 12 jaar.
 4 De opmerkingen van Paul van Loon zijn niet alleen voor kinderen van belang.
 5  Tot 16 oktober 2008 heeft BasisBibliotheek Maasland een aantrekkelijk aanbod voor nieuwe leden. Normaal kost een abonnement voor 18-64 jarigen 28 euro – nu 20 euro; Senioren betalen 15 i.p.v. 21 euro.

(woensdag 24 september 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d