Categorieën
Beginzinnen

Kishore Mahbubani. De eeuw van Azië

Maak kennis met De eeuw van Azië : een onafwendbare mondiale machtsverschuiving van Kishore Mahbubani door de beginzinnen van de verschillende hoofdstukken. De vertaling verscheen in oktober 2008. (Nieuw Amsterdam 336 p.) Oorspronkelijke titel: The new Asian hemisphere : the irresistible shift of global power to the East (2008)

Recensie voor de Nederlandse Openbare bibliotheken
De schrijver, docent en filosoof te Singapore, geeft zijn visie op oorzaken en gevolgen van het verschuiven van de economische macht vanuit de westerse wereld naar het verre oosten, evenals op het westerse onvermogen om het tij te keren. Dit doet hij vanuit het perspectief van de recente geschiedenis; hij introduceert het begrip ‘ontwestering’ voor de nabije toekomst. Breedvoerig geschreven, met vele voetnoten en een uitgebreid register. Een van de vele recente boeken over dit actuele thema, maar een van de weinige vanuit een oosters perspectief. En dat betekent ook in dit geval een mooie mix van (macro-)economische theorie en oosters denken.

Het is tijd voor een herstructurering van de wereldorde. We zouden dat nu moeten doen.

Inleiding
De opkomst van het Westen heeft de wereld getransformeerd..
1 – De drie scenario’s
Op 30 december 2006 meldde het Singaporese dagblad Straits Times dat een grote politieke partij in de Indiase provincie Tamil Nadu in het Zuiden, Dravida Munnetra Kazagam (DMK), om stemmen te winnen beloofde gratis kleurentelevisies uit te delen.
2 – Waarom Azië nu in opkomst is
In de eerste eeuw van de christelijke jaartelling nam Azië 76,3 procent van het mondiale BNP voor zijn rekening. Het percentage van West-Europa was slechts 19,8 procent.
3 – Waarom is het Westen niet opgetogen?
Om de huidige reactie van de westerse wereld op de onmiskenbare opkomst van Azië te verklaren, moeten we eerst een blik werpen op de aard en de geschiedenis van het Westen.
4 – Ontwestering : de terugkeer van de geschiedenis
De grootste dingen zijn soms het moeilijkste te onderscheiden.
5 – Westerse incompetentie, Aziatische competentie?
Veel westerse beleidsmakers maken zich zorgen over de toestand van onze wereld en zeggen, in navolging van president Bush, dat de wereld steeds gevaarlijker aan het worden is.
6 – Noodzakelijke voorwaarden voor mondiaal leiderschap : principes, partnerschappen en pragmatisme
Het is tijd voor een herstructurering van de wereldorde. We zouden dat nu moeten doen.

Homepage Beginzinnen
(maandag 24 november 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: