Categorieën
Beginzinnen

John Naish. Genoeg : meer geluk met minder

Maak kennis met Genoeg : meer geluk met minder van John Naish door de beginzinnen van de verschillende hoofdstukken. Het boek verscheen in 2008. (Bruna, 271 p.). Oorspronkelijke titel: Enough.

Recensie voor de Nederlandse Openbare bibliotheken
Dit boek beschrijft de reactie op overvloed van onze hersenen, die stammen uit de oertijd en geconditioneerd zijn om op schaarste te anticiperen. De schaarste is anno nu voorbij, we hebben thans dankzij technologische ontwikkelingen zoveel van alles dat we het nooit allemaal kunnen betalen, gebruiken of genieten. Desondanks hamert de commercie erop dat we nog steeds niet alles hebben om echt gelukkig te zijn. Maar ons streven naar meer leidt eerder tot ziektes, vermoeidheid, depressies en schulden. De auteur, een Britse journalist, pleit ervoor een rem te zetten op ons genetisch bepaalde verlangen naar meer, om te aanvaarden wie we zijn en tevreden te zijn met wat we hebben. In acht hoofdstukken (Genoeg informatie, Genoeg eten, Genoeg spullen, Genoeg werk, Genoeg keuzes, Genoeg geluk, Genoeg groei, Nooit genoeg) onderzoekt hij – wetenschappelijk onderbouwd – hoe dit probleem is ontstaan en geeft hij praktische adviezen over hoe we ons leven kunnen beteren. Want: de knop moet om! Een vlot geschreven, leerzaam boek voor iedereen.

Of je het nu leuk vindt of niet: een glimmende rode Ferrari roept onherroepelijk een ‘wow!’-reactie op.

Inleiding
Als er over een paar eeuwen een ufo om het geblakerde omhulsel van de aarde zou draaien, zouden de piloten weleens diep geschokt kunnen zijn als ze er achter kwamen dat de aardbewoners zo verslaafd waren geraakt aan de kick van het alsmaar meer produceren en consumeren dat ze uiteindelijk de hele planeet hebben uitgeput.
1 – Genoeg – informatie
Als de politie op dit moment zou binnenvallen, valt er wellicht het een en ander uit te leggen.
2 – Genoeg – eten
Martin Yeomans werpt een blik op onze medelunchers, leunt voorover en zegt op vertrouwelijke toon: ‘Er zijn een paar verschrikkelijk dikke mensen hier.’
3 – Genoeg – spullen
Of je het nu leuk vindt of niet: een glimmende rode Ferrari roept onherroepelijk een ‘wow!’-reactie op.
4 – Genoeg – werk
Toen bekend werd dat een van de onbekende zuivelproducten uit Charles Martells piepkleine kaasbedrijfje een opvallende rol zou spelen in de plot van de nieuwe Wallace & Gromit-film, The curse of the Were-Rabbit, voorspelden de experts dat hij over zou schakelen naar de hoogste latische versnelling, zwaar zou gaan investeren in meer werknemers en machines, en binnen zou lopen als gevolg van de publiciteit veroorzaakt door een wereldwijde succesfilm.
5 – Genoeg – keuzes
Ik moest een digitale camera kopen.
6 – Genoeg – geluk
Toen ik onlangs bij London Bridge uit de trein sprong om naar mijn werk te gaan, zag ik boven de mensenmassa een grote poster hangen met daarop een hippe stadsmens die verschillende keren gekloond was.
7 – Genoeg – groei
‘Zijn we er al? Zijn we er al?’ Dat is het eeuwigdurende refrein van de achterbank van de menselijke evolutie.
8 – Nooit – genoeg
Clare Grant wijst door haar keukenraam naar de bomen in de tuin en vraagt: ‘Wat zie je?’ Hmm. ‘Bomen,’ zeg ik. Nou nee. ‘Als jij ene vogelspotter was geweest, zou je de vogels ook zien,’ zegt Clare.

Homepage Beginzinnen
(maandag 24 november 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: