‘Ik ben er dag en nacht mee bezig’

Op donderdag 20 november 2008 verscheen in het Brabants Dagblad (editie Oss) een verslag van een gesprek met vertrekkend bibliothecaresse Marijon Wiggers.

‘Ik ben er dag en nacht mee bezig’     door Manjo van Boxtel. donderdag 20 november 2008 Brabants Dagblad


Marijon Wiggers werkt al veertig jaar als bibliothecaresse. Volgende week neemt ze ‘met pijn in het hart’ afscheid van de Osse bieb. foto Ruud Rogier

OSS – Eigenlijk wil ze nog helemaal niet weten dat ze vertrekt bij de Osse bibliotheek, want een week voor haar laatste werkdag doet Marijon Wiggers (62) nog gewoon mee aan een symposium over de toekomst van de bibliotheken.

Zelfs na veertig dienstjaren vindt ze het nog allemaal even interessant en uitdagend. Die liefde voor het boek had ze al van kleins af aan. Na opleidingen in Amsterdam en Tilburg, startte Marijon Wiggers in 1968 bij de Tilburgse bibliotheek, twee jaar later kwam ze naar Oss. “Vroeger was dit een echt meidenberoep”, vertelt ze. “Tegenwoordig is de verhouding 40-60.” Er is meer veranderd: “Dankzij de automatisering. Het stempelen en de kaartjes zijn verdwenen, sinds ’82 hebben we een digitale catalogus. Vroeger hadden we alleen boeken, nu hebben we ook cd’s, dvd’s, cd-roms en luisterboeken. Ook is het landelijke netwerk veel groter en sterker geworden. En de bibliotheek heeft ook nog allerlei activiteiten zoals het UIT-punt, het toerisme in Oss en de Blikopenerlezingen.” De bieb’ móet tegenwoordig wel zo breed zijn, vindt Wiggers. “We staan niet voor niks midden in de samenleving.” Breed werken is ook al jaren haar eigen stokpaardje. Vanaf haar vaste plaats achter de informatiebalie zoekt ze de hele dag dingen op. “Niet alleen waar je een boek kunt vinden, hoor. Via de digitale vraagbaak A@ladin komen de meest uiteenlopende vragen binnen. Wat ik binnen een kwartier op kan zoeken, beantwoord ik zelf, de rest stuur ik door in een landelijk informatienetwerk.” Zowel haar dienstverlenende kwaliteiten als haar enorme interesse in alles om haar heen komen in dit werk mooi aan bod. “Ik werk 28 uur per week, maar eigenlijk ben ik er dag en nacht mee bezig. Altijd staan de voelsprieten op scherp.”

Op 28 november is haar laatste werkdag. “Het is mooi geweest”, zegt ze, “maar ik ga wel met pijn in mijn hart. Mijn man is al gestopt met werken, samen kunnen we nog veel leuke dingen doen.” Toch hoopt Wiggers dat ze de bibliotheek nog niet helemaal vaarwel hoeft te zeggen. “Samen met mijn collega Mieke houd ik al enkele jaren een weblog bij: boekenproeven.blogspot.com . Daarop geven we regelmatig korte recensies van nieuwe boeken. Dat is zó leuk om te doen, misschien ga ik daar wel mee door.”

Vrijdag 28 november is het afscheid van Marijon Wiggers: van 16.00 tot 17.00 uur in de Osse bibliotheek.

(vrijdag 27 maart 2009)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d