Categorieën
Media

Een taalfoutje?

Nrc.next, een populaire krant onder hoogopgeleide jongeren, verstaat de kunst om een dagblad pakkend op te maken. Op woensdag 15 april 2009 opende de voorpagina met het gegeven dat meer en meer universiteiten noodgedwongen over moeten gaan om instromende young potentials een taaltoets af te nemen. Aan de Rotterdamse universiteit zakte daarvoor onlangs 83 procent van de eerstejaars studenten.

Deskundigen dragen uiteenlopende oorzaken aan. 

Eentje wordt niet genoemd: té weinig lezen. 

Of een opmerking dat iedereen pas goed wordt in “iets” na vele uren oefening. Malcolm Gladwell trekt die gedachtegang door naar zijn tienduizend uren regel. Iedereen die over een zekere mate van talent beschikt kan pas na tienduizend uren oefenen (gedurende tien jaar gemiddeld drie uur per dag) (dag ná dag) in die discipline kan uitblinken. We zijn de laatste om te zeggen dat iedereen die goed in taal wil worden daar tienduizend uren (gedurende tien jaar) mee bezig moet zijn, maar hoogstwaarschijnlijk lezen veel te veel pientere jongens en meisjes té weinig. Waardoor ze afgaan bij zo’n taaltoets.

Bovenstaande opmerking is afkomstig uit een interview van Tomas Vanheste met classicus Piet Gerbrandy die het essay voor De week van de klassieken schreef (Vrij Nederland 18 april 2009).

Vraag: Dat we verzuipen in de welvaart is fnuikend voor talent.
Gerbrandy: Ja. Ik heb aan mijn leerlingen in de loop der jaren gezien dat de aandacht steeds meer werd gericht op uiterlijkheden. Hoe je haar zit. Wat voor telefoon je hebt. Of je merkkleding draagt. Dat is iets waar ik in mijn eigen schooltijd nooit een seconde over nagedacht heb. Ik snap het gewoon niet. Het kost tijd, energie, het levert geluk over niks op. Ik denk dat je beter Vergilius kunt lezen dan de hele tijd sms’en.

(woensdag 15 april 2009)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: