Categorieën
Boeken Literatuur

Eén titel uit de jaren 2000-2009

Op woensdag 18 november werden tijdens een interne bijeenkomst over het ebook een dertigtal medewerkers van BasisBibliotheek Maasland met hun favoriete boek van de laatste tien jaar gefotografeerd. De pose is een knipoog naar de najaarscampagne van alle Brabantse Openbare Bibliotheken: (her)ontdek de bieb. Het is de vraag of we een dergelijke sessie in 2019 kunnen herhalen. Wellicht heeft tegen die tijd het ebook het fysieke boek verdrongen!

Jan uit Oss kiest

Chris Anderson. Gratis : hoe het nieuwe gratis de markt radicaal verandert (Nieuw Amsterdam, 2009 – 318 p.)

Analyse van de manier waarop bedrijven via internet winst genereren door dingen gratis weg te geven.
 
Willem uit Heeswijk-Dinther kiest

John Boyne. De jongen in de gestreepte pyama (Arena, 2007 – 205 p)

In 1943 verhuist een kleine Duitse jongen met zijn vader, een militair, naar een vreemde plek waar joodse mensen in gestreepte pyjama’s achter een hek leven. Vanaf ca. 14 jaar.

Toelichting
Een erg suggestief geschreven verhaal. In de loop van het verhaal komen verschillende gebeurtenissen aan bod zonder dat deze ooit werkelijk concreet worden. En toch laten ze aan duidelijkheid niets over!
En verder: zelden zo’n lichtvoetig geschreven verhaal gelezen over zo’n zwaar onderwerp. Opvallend hierbij is dat de lichtvoetigheid geen afbreuk doet aan de ernst van het onderwerp.
 
Sandra uit Oss kiest
Dan Brown. Het Bernini mysterie (Luitingh, 2003 – 461 p.)

Een verzoening tussen wetenschap en religie wordt geblokkeerd door een eeuwenoude geheime broederschap, een verwoestend nieuw wapen en een onvoorstelbaar doelwit.
 
Hans uit Oss kiest

Bill Bryson. Een kleine geschiedenis van bijna alles (Atlas, 2003 – 511 p.)Vert. van: A short history of nearly everything.

Overzicht van belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de natuurwetenschappen vanaf de achttiende eeuw.

Toelichting
Toen dit boek in 2003 in het Engels verscheen vonden sommige recensenten het een zeer geslaagde poging om voor leken uit te leggen wat wetenschappers de laatste 300 jaar hebben ontdekt over onze wereld. Dit boek heeft sinds het in de zomer van 2004 in vertaling verscheen altijd op de bestsellerlijsten gestaan (van boeken waarin wetenschappelijk onderzoek op een vlotte manier voor een gemiddeld opgeleid publiek wordt uitgelegd). Het boek kent inmiddels verschillende edities (deze hiernaast is de 1e editie; later kwam een geïllustreerde en een eenvoudigere versie voor kinderen).

Het is opvallend hoe vaak je op dit boek terug kunt grijpen als je in de krant iets leest over een bepaald onderwerp of een documentaire ziet op tv. Dan helpt het om af en toe een hoofdstuk na te slaan. En ontdek je wederom dat Bryson een goede onderwijzer is. Met mooie verhalen.

En Bill Bryson maakt met dit boek impliciet reclame voor honderden andere boeken over uiteenlopende onderwerpen. Bryson geeft nl. ronduit toe dat hij als leek op zeker moment die boeken ging lezen. Om de wereld te ontdekken; te snappen waarom we weten wat we weten. Veel dan deze boeken zijn vertaald en opgenomen in de collectie van BasisBibliotheek Maasland. Boeken waar je jaaaren mee vooruit kunt.
 
Lenie uit Oss kiest

Philippe Claudel. Het kleine meisje van meneer Linh (De Bezige bij, 2008 – 142 p.)

Een oude man ontvlucht met zijn enkele weken oude kleindochter zijn door oorlog verscheurde land in Zuidoost-Azië om nieuw houvast te zoeken in een grote westerse stad.

Toelichting
Pas enkele weken oud en al wees. Na de dood van haar ouders, omgekomen bij een bombardement op het rijstveld, ontvlucht haar grootvader met de kleine Sang dit eens zo paradijselijke dorp. En daar zit de oude meneer Linh nu met zijn kleindochter, ver over de zee, in de slaapzaal van het opvangcentrum in die grote stad, eenzaam en vervreemd. Maar dan ontmoet hij, op een bankje voor het park, de dikke meneer Bark die hem van alles vertelt, zijn hart schaamtevol uitstort en een echte vriend wordt, ook al verstaan ze elkaar niet woordelijk. De overplaatsing van meneer Linh en Sang diû, “Sans Dieu”, zoals meneer Bark begrijpt, naar een tehuis buiten de stad dreigt de vriendschap te beëindigen. Maar weer vlucht hij weg, vrijheid en vriendschap tegemoet. Met dramatisch gevolg. Claudel (1962) weet een subtiel evenwicht te bewaren, begrippen als eer, vriendschap, waardigheid natuurlijk in te vullen, het verhaal boven de enkelvoudige anekdote uit te tillen en zicht te bieden op wat mensen beweegt.
 
Angeline van de bibliobus kiest

Jeffrey Deaver. Schijnbeweging (Van Holkema & Warendorf, 2009 – 382 p.)

Een politieagente gaat na een noodoproep poolshoogte nemen in een huis in een plaatsje in het noorden van de Verenigde Staten en ontdekt er twee lijken terwijl de moordenaars nog in de buurt moeten zijn.
 
Sandra uit Oss kiest

Charlotte Dematons. De gele ballon (Lemniscaat, 2003 – 34 p.)

Tekstloos prentenboek dat de kijker meeneemt op een wereldreis, waarbij ook stukjes geschiedenis aan de orde komen. In de zeer gedetailleerde, kleurrijke prenten zijn zoekopdrachten verwerkt. Vanaf ca. 4 jaar.

Toelichting
Charlotte Dematons neemt de lezer mee op wereldreis en vertelt haar verhaal door middel van illustraties. Tekst komt er niet aan te pas. In de prachtige, zeer gedetailleerde en tevens kleurrijke tekeningen is het de bedoeling dat de lezer op elke dubbele pagina een blauw autootje, een gevangenisboef, een fakir en een gele ballon zoekt. En dat is zelfs voor volwassenen niet altijd even makkelijk! Omdat de tekeningen zo gedetailleerd zijn, biedt het boek tevens de mogelijkheid zelf een klein tekeningetje te kiezen op een pagina en dat te laten opzoeken door een kind. Er is in dit boek heel veel te zien: elke pagina vertelt weer een nieuw stukje verhaal en elk stukje tekening vertelt ook weer een eigen verhaal. De gele ballon heeft vele mogelijkheden in zich: kijken, zoeken, herhalen, een eigen verzonnen verhaal vertellen, maar leent zich ook uitermate goed om samen met anderen over kleine details te praten. Een boek dat zowel kinderen als volwassenen veel plezier kan geven.
De gele ballon is een eye-opener op het gebied van illustraties en heeft mij sinds het verschenen is al veel lees- en kijkplezier gebracht. Voor mij dus het meest bijgebleven boek van de afgelopen jaren!
 
Marian uit Zeeland kiest

Nicci French. Wat te doen als iemand sterft (Anthos, 2008 – 303 p.)

Een 34-jarige vrouw gaat op onderzoek uit na het fatale auto-ongeluk waarbij haar mae en een onbekende passagiere om het leven zijn gekomen
 
Anton uit Oss kiest

Hans Hagen. Verkocht (Querido, 2007 – 171 p.)

Yaqub (ik-figuur) is pas vier jaar, maar wordt door zijn straatarme ouders verkocht. De man die Yaqub meeneemt, vertelt dat hij geld gaat verdienen als kamelenjockey. Maar klopt dat wel? Vanaf ca. 9 jaar.
 
Germa uit Oss kiest een boek (uit 1998)

Kristien Hemmerechts. Taal zonder mij (Atlas, 1998 – 149 p.)

De literaire verwerking van de Vlaamse schrijfster van de dood van haar man, de dichter Herman de Coninck (1944-1997).
 
Nellie uit Ravenstein kiest

Ayaan Hirsi Ali. Mijn vrijheid : de autobiografie (Augustus, 2006 – 447 p.)

Toelichting
Het boek van Ayaan Hirsi Ali “Mijn vrijheid”heeft me ontzettend geraakt toen ik het las.
Ik was vooral benieuwd waarom zij de film “Submission” maakte (die gaat over het geweld tegen moslimvrouwen) samen met Theo van Gogh.
Als je het boek leest, kan je enigszins begrijpen waarom ze zo extreem actie voert tegen de discriminatie van moslimvrouwen. 
 
Jeanne uit Nistelrode kiest

Khaled Hosseini. Duizend schitterende zonnen (De Bezige bij, 2007 – 396 p.)

Tegen de achtergrond van Afghanistan vanaf 1960 tot nu (vooral de roerige tijden van de Sovjet-overheersing en de Taliban-dictatuur) ontrollen zich de levens van twee vrouwen.
 
Mari uit Oss kiest

De publieke zaak : inspiratie voor meer dynamiek in de samenleving (onder redactie van o.a. Mickey Huibregtse) (Business Contact, 2009 239 p.)

Op zoek naar de rol van een openbare bilbiotheek in de 21ste eeuw is dit een boek over het te voeren publieke debat en het publieke domein:
* Hoe maatschappelijk betrokken is de burger?
* Hoe selectief en effectief is de overheid?
* Moeten wetenschap en onderwijs vrijer worden?
* Durven bedrijven maatschappelijk actief te worden?
* Nemen de media hun verantwoordelijkheid?
* En wat betekent dit voor de maatschappij in zijn geheel?  
 
Anita uit Schaijk kiest (ook)

Arthur Japin. De overgave (De Arbeiderspers, 2007 – 366 p.)

Het leven van een oude Amerikaanse vrouw in het 19e eeuwse Texas is getekend door een overval op haar pioniersfamilie door indianen.
 
Gea uit Oss kiest een boek (uit 1987)

Lieve Joris. Terug naar Kongo (Meulenhoff, 1987 – 245 p.)

Gedeeltelijk eerder verschenen in een andere vorm in: Avenue, Haagse Post, Intermagazine, Nieuw Wereldtijdschrift en NRC Handelsblad De Belgische journaliste reist naar het land waar haar heeroom vroeger missionaris was en gaat op zoek naar het moderne Zaire.
 
Wil uit Heesch kiest een tv-serie op dvd

Van de schoonheid en de troost van Wim Kayzer (VPRO, 2000 – 14 dvd’s, circa 40 uur)

Wim Kayzer vraagt 26 internationale kunstenaars, wetenschappers, schrijvers, filosofen en musici te reflecteren op het huwelijk tussen schoonheid en troost.
 
Mariëlle uit Oss kiest

Herman Koch. Het diner (Anthos, 2009 – 300 p.)

Twee echtparen, onder wie een beoogd minister-president, dineren in een restaurant om een vergrijp van hun kinderen te bespreken.
 
Els uit Ravenstein kiest

Judith Koelemeijer. Anna Boom (Atlas, 2008 – 239 p.)

Het avontuurlijke leven van een Nederlandse vrouw met vele gezichten, beginnend als zij in de zomer van 1942 als 22-jarige op de trein naar Boedapest stapt op reis naar haar veel oudere, getrouwde minnaar.
 
Tilly uit Oss kiest

Judith Koelemeijer. Het zwijgen van Maria Zachea : een ware familiegeschiedenis (Plataan, 2001 – 255 p.)

Twaalf volwassen kinderen uit een groot katholiek gezin blikken terug op hun jeugd in de jaren ’50 en ’60 en op de rol van hun moeder die zij dagelijks verzorgen na een hersenbloeding.
 
Stagiaire Scarlet uit Oss kiest

Stephanie Meyer. Eclips (Van Goor, 2009 – p.)

Bella (ik-figuur) is verliefd op een vampier. Ze staat voor de moeilijke keuze mens te blijven of ook vampier te worden. Vanaf ca. 14 jaar.
 
Yvonne uit Nistelrode kiest

Bruce Parry. Tribe : volksstammen in de 21e eeuw (Kosmos, 2007 – 319 p.)

Persoonlijke ervaringen tijdens reizen naar geïsoleerd levende bevolkingsgroepen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.
 
Mariet uit Oss kiest

Philip Roth. De menselijke smet (Meulenhoff, 2000 – 414 p.)

De menselijke smet is het laatste deel van Philip Roths trilogie over Amerikaanse levens na de Tweede Wereldoorlog, waarvan de tragiek zowel door het lot van de natie als door ‘de menselijke smet’ wordt bepaald. Dit boek sluit aan bij Amerikaanse Pastorale , Roths boek over het Vietnam-tijdperk, en op Hij was getrouwd met een communist, zijn roman over het Mc Carthy-tijdperk

Toelichting
Hoewel Roth schrijft over Amerikaanse levens is ‘de menselijke smet’ universeel.
Deze staat voor de menselijke onvolkomenheid. Prachtig beschrijft Roth de binnenwereld van een mens: zijn gedachten, beweegredenen om iets wel of niet te doen en zijn keuzes tot handelen. In dat handelen komt hij/zij de buitenwereld tegen: zijn medemensen, maar ook de tijdgeest. Vaak botst dat. Met grote, tragische gevolgen voor de persoon in kwestie. Terwijl hij dacht integer te handelen pakt de buitenwereld het vaak totaal anders op.
Dit thema is van alle tijden. Door het zo te beschrijven en zo te plaatsen in de huidige samenleving zoals Roth doet, hoort hij voor mij tot de klassieken.

Heel veel boeken in de bibliotheek gaan over mensen en menselijke relaties. In allerlei omstandigheden, in allerlei variaties.
Het ene spreekt je meer aan dan het andere, maar er is genoeg keuze voor iedereen!
Irène uit Schaijk kiest

Jan Siebelink. Knielen op een bed violen (De Bezige bij, 2005 – 445 p.)

Een tuinder raakt in de ban van een calvinistische predikant net zoals eerder zijn diep religieuze vader.
Hans uit Oss kiest een boek (uit 1985)

Patrick Süskind. Het parfum : de geschiedenis van een moordenaar (Prometheus, 1985 – 255 p.)

Een man, geboren in erbarmelijke omstandigheden in Parijs in 1738, heeft een uiterst gevoelig reukorgaan waarmee hij als parfumeur grote faam en macht verwerft.
Agnes uit Heeswijk-Dinther kiest

Suzanne Vermeer. Cruise (Bruna, 2009 – 263 p.)

Ter ere van trouwdag verrast een touroperator zijn vrouw met een Middelbare Zee-cruise; ze hebben een heerlijke tijd, maar halverwege, midden op zee, verdwijnt de man spoorloos.
Annette uit Lith kiest

Xinran. Hemelvlucht (De Kern, 2005 – 176 p.)

Een jonge Chinese vrouw krijgt kort na haar huwelijk het bericht dat haar echtgenoot overleden is. Zij kan het niet geloven een gaat naar haar man op zoek.Deze zoektocht zal ongeveer 30 jaar duren. Haar tocht speelt zich af in China en Tibet vanaf de tijd dat deze landen oorlog voeren tot ver na de Chinese revolutie. (1950 – ong. 1990).Een verhaal over liefde, trouw en overlevingskracht. 

Toelichting
De hoofdpersoon is Shu Wen, die in het vijandige gebied Tibet op zoek gaat naar haar echtgenoot. Zij belandt na veel omzwervingen, ziek, bij een nomadenfamilie. Zij wordt in het gezin opgenomen en ze wonen en leven tientallen jaren samen. Na vele jaren besluit Shu Wen haar missie kenbaar te maken; haar echtgenoot terugvinden. Samen met enkele leden van de nomadenfamilie gaat ze op zoek. Na  jaren rondreizen en talloze ontmoetingen komt ze er uiteindelijk achter wat er met haar echtgenoot gebeurd is.

In het verhaal wordt, zonder het als zodanig te benoemen, de kracht van de hoofdpersoon, om haar lot als vanzelfsprekend te aanvaarden, pakkend beschreven, alsook de loutering die er in haar plaatsvindt. 
Mieke uit Oss kiest

Sara Young. Wieg van mijn vijand (Archipel, 2008 – 383 p.)

Na de dood van een zwanger Nederlands meisje neemt haar Pools/joodse nichtje in 1941 haar identiteit aan en daardoor ook haar plaats in het Lebensbornhuis, waar toekomstige Duitse soldaten worden ‘gekweekt’.

Toelichting
Ik vond dit een zeer aangrijpend boek. Geeft een beeld van de Lebensbornklinieken in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit boek komt naar voren waarom zwangere meisjes in een Lebensbornkliniek ondergebracht werden en hoe goed ze daar behandeld werden omdat ze gezonde kinderen moesten  voortbrengen die ze na de geboorte aan de Duitsers moesten afstaan. Het plot is misschien te mooi maar ik heb het verhaal in een ruk uitgelezen.

(woensdag 18 november 2009)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: