Categorieën
Tijd voor een nieuwe lente

Marcia Luyten. Tijd voor een nieuwe lente

Op zondag 16 januari 2011 verzorgt econoom en publiciste Marcia Luyten op uitnodiging van BasisBibliotheek Maasland in de Groene Engel in Oss de vierde lezing van het seizoen 2010-2011.

De zevende reeks lezingen heeft als titel Tijd voor een nieuwe lente.Marcia Luyten stond al geruime tijd op de ‘shortlist’ van BasisBibliotheek Maasland. Dat ze nu pas in kon gaan op het verzoek om naar Oss af te reizen was het feit dat ze vaak en langdurig in Afrika verbleef. In het najaar van 2010 keert ze (voor langere tijd) terug naar Nederland. De reden voor opname op de shortlist is haar in 2008 verschenen boek Ziende blind in de sauna : hoe onze politiek, economie en cultuur ‘Afrikaanse’ trekken krijgen.

Marcia Luyten
Marcia Luyen (1971) is van huis uit econoom. Op haar website omschrijft ze zichzelf als volgt:

Welkom in mijn wereld, ergens tussen Afrika en Amsterdam. Mijn leven als journalist, publicist, moderator en debater heeft verschillende huizen: krant, weekblad, website en boek. Podium, radio of tv. De locaties mogen verschillen, ik doe steeds hetzelfde. Vooruit, bijna hetzelfde dan.

Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven.

Je zou kunnen zeggen dat ik sociaal-culturele, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen beschrijf, maar dat staat wat bombastisch. Zoals Martin van Amerongen antwoordde toen ik, student nog, hem zei dat ik graag politiek journalist zou worden: “Zozo, niet minder dan dat?”

Cruciaal zijn de woorden: Ik zie iets groots in iets kleins en daarover schrijf of vertel ik een verhaal. Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven.

In haar boek en andere ‘stukken’ maakt ze dit meer dan waar.
Klik hier voor een eerder verschenen artikel over Marica Luyten.
Of hier voor de beginzinnen uit haar boek Ziende blind in de sauna 

Inhoud van haar lezing
Op dit moment (medio juni 2010) is nog niet duidelijk waar haar lezing precies over zal gaan. De werktitel is Tijd voor een nieuwe lente.

Achtergrondinformatie
Klik hier voor een dubbelinterview: Marcia Luyten en Dambisa Moyo (schrijfster van Dead aid, een kritisch boek over het belang en nut van ontwikkelingssamenwerking) (vertaald als Doodlopende hulp : waarom ontwikkelingssamenwerking niet werkt, en wat er wél moet gebeuren).

In 2008 hield ze voor Amnesty international in de rubriek De week van bij wat in een julimaand in Oeganda zoal deed.

Op haar weblog staat o.a. een Open brief aan PvdA-voorman Job Cohen. Exemplarisch voor haar stijl en manier van denken.


Persbericht december 2010

Econome Marcia Luyten in Blikopener Speciaal: Valt Nederland te vergelijken met Afrika?

Marcia Luyten vindt van wel. In Afrika overheerst namelijk het kortetermijndenken en in Nederland is dat volgens haar ook steeds meer het geval. Zij betoogt dit in haar lezing die op 16 januari plaats vindt in de Groene Engel, ‘s middags van twee tot vier uur. Aansluitend is er in het café gelegenheid tot napraten.

Kaarten kosten 7 euro voor leden van de bibliotheek en 9 euro voor niet-leden. Ze zijn verkrijgbaar in alle vestigingen van BasisBibliotheek Maasland en bij de Groene Engel in Oss. Kaarten zijn ook te koop via internet.

Marcia Luyten (1971) is journaliste, cultuurhistorica en econome. Zij schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, de Volkskrant en Vrij Nederland. Ook was zij werkzaam voor het ministerie van Buitenlandse zaken. Zij verbleef meerdere keren voor langere tijd in Afrika, o.a in Rwanda en Oeganda.

In 2008 verscheen haar boek Ziende blind in de sauna : hoe onze politiek, economie en cultuur ‘Afrikaanse’ trekken krijgen. Zij geeft hierin haar visie op de huidige ontwikkelingen in Nederland en gaat daarbij uit van de veranderingen in de jaren zestig van de twintigste eeuw. Ook maakt zij steeds vergelijkingen met de toestanden in Afrika. Op economisch gebied is volgens haar – zowel hier als in Afrika – geen langetermijndenken meer. De democratie zoals die in Nederland functioneert, wordt steeds ondoorzichtiger. De communicatie raakt versplinterd door het vele aanbod. Luyten pleit voor een voltooiing van de idealen van de jaren zestig: wel vrije, maar geen a-sociale burgers.

Luyten ziet het grote in het kleine en daarover schrijft of vertelt zij een verhaal. Zij zegt daarover: “Het moet een plezier zijn om naar te luisteren, zo rijk aan informatie dat je meer weet dan voorheen, subtiel genoeg om je ongemerkt een analyse mee te geven.”

De lezing maakt deel uit van de Blikopener Speciaal reeks, georganiseerd door BasisBibliotheek Maasland in samenwerking met Groene Engel en Brabants Dagblad. De cyclus heeft dit seizoen als overkoepelend thema ‘Tijd voor een nieuwe lente’

(donderdag 17 juni 2010/woensdag 15 december 2010)

Homepage Tijd voor een nieuwe lente

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Marcia Luyten. Tijd voor een nieuwe lente”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: