Categorieën
Media

Televisie kijken en wijzer worden

In de zomer van 2010 werd filosoof en publicist Rob Wijnberg (28 jaar oud) benoemd tot hoofdredacteur van NRC Next. In september verschenen in verschillende kranten en opiniebladen artikelen over deze opmerkelijke benoeming (want de jongste hoofdredacteur van een krant) en de stelling die hij betrekt dat een krant er niet zo zeer (meer) is voor het nieuws maar meer voor de duiding daarvan. Die de achtergronden en de verhalen van losse nieuwsfeiten geeft.

Op maandag 27 september verscheen op de pagina Media & Mensen in De Volkskrant een interview onder de kop Nieuwsjagen is niet iets dat me erg ligt. Uit dat artikel een citaat over de manier waarop televisie mensen wijzer maakt.

Op de vraag ‘Kijk je televisie’ geeft Rob Wijnberg het volgende antwoord:

Omdat het moet, maar als ik geen journalist maar timmerman zou zijn, zou ik de televisie al lang hebben uitgezet. Ik heb in De Wereld Draait Door, stom genoeg, een keer geprobeerd een stelling te verdedigen. De kredietcrisis bestaat niet – het domste wat ik ooit op tv heb gezegd, want het is totaal verkeerd begrepen. Ik begon met mijn betoog, en na 31 seconden, mind you, na 31 seconden, zei Matthijs van Nieuwkerk: ‘wordt het een lang college?’ Het gaat er op televisie niet om of je aan het eind van een programma wijzer bent geworden. Als er in zes minuten maar genoeg televisiehoogtepunten waren: een filmpje, een gekke uitspraak, een bekentenis en het liefst een ruzie. Dat is, en ik citeer elke producent in Hilversum, goeie televisie. Goeie televisie is in de regel beroerde journalistiek. Je moet als krant niet proberen net zo te zijn als De Wereld Draait Door.

De uitzending waar hij naar verwijst is terug te kijken op Youtube en vond plaats op 10 oktober 2008.

Rob Wijnberg heeft tot nu toe vier boeken gepubliceerd. Waarin hij op een zeer leesbare manier regelmatig uitspraken doet over media en hoe die (zouden moeten) functioneren. Rob Wijnberg was op zondag 18 oktober 2009 te gast in de reeks Draait de wereld om jou of om ons allemaal? van BasisBibliotheek Maasland.

In dubio : vrijheid van meningsuiting en het recht om te twijfelen (Prometheus 2008)
Boeiuh! (Prometheus 2009)
Nietzsche en Kant lezen de krant : denkers van vroeger over dilemma’s (Prometheus 2009)
Dus ik ben (met Stine Jensen) (De Bezige bij 2010)

(dinsdag 28 september 2010)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d