Categorieën
Echte waarde(n)

Alicja Gescinska – Vrijheid is niet vrijblijvend

Op zondagmiddag 21 oktober 2012 verzorgde Alicja Gescinska, een jonge Vlaamse filosofe met Poolse roots, in de Groene Engel de eerste lezing in de jaarthemareeks ‘Echte Waarde(n)’ , georganiseerd door de Bibliotheek Oss. In deze eerste bijeenkomst staat Vrijheid centraal. Is vrijheid doen en laten wat je wilt? Of kansen krijgen om je te ontwikkelen en daar ook iets mee doen? Volgens Gescinska is vrijheid verre van vrijblijvend. Zij moet veroverd worden.

Alicja Gescinska heeft aan den lijve ervaren wat gebrek aan vrijheid is. Ooit woonde zij met haar ouders en zussen in een studio van vier bij vier in communistisch Polen. Vlak voor de Val van de Muur vluchtte het gezin naar België; Alicja was toen zeven jaar oud. Als tiener kon zij moeilijk aarden in het Westen, waar de toegenomen vrijheid niet meteen een garantie bleek voor een beter bestaan. Vrijheid scheen haar eerder een ander woord voor luiheid, gemakzucht, consumentisme. Pas met de ontdekking van wijsbegeerte en literatuur vond zij naar eigen zeggen de ware, positieve zin van de vrijheid.

Zij realiseerde zich dat je als mens slechts vrij bent wanneer je liefdevol en betrokken in het leven staat. Dat is de eigenlijke drijfveer achter haar pleidooi tegen de luiheid en morele onverschilligheid die zij kenmerkend vindt voor de moderne tijden. Deze neigingen zijn ook haar niet vreemd. Haar pleidooi is dus evengoed een innerlijke polemiek.
Gescinka won met haar debuut De verovering van de vrijheid : van luie mensen, de dingen die voorbijgaan de eerste prijs deMens.nu voor het beste non-fictieboek van de afgelopen twee jaar in de Nederlandse taal.

Youtube – Alicja Gescinska : de verovering van de vrijheid (oktober 2012) (9:00)https://www.youtube-nocookie.com/embed/H41TuZtRJao

(maandag 1 oktober 2012)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d