Bibliotheek Oss is verbouwd

Vanaf dinsdag 28 augustus 2012 staan we weer voor u klaar.

De afgelopen twee weken is de Bibliotheek Oss wegens een verbouwing gesloten geweest. Vanaf dinsdag 28 augustus bent u weer van harte welkom. Lenen, lezen, vragen stellen, verblijven of zo maar om anderen te treffen. Vanaf dinsdag de 28e kunt u zich weer onderdompelen in de oude vertrouwde bibliotheek. Alhoewel u vooral op de begane grond zult merken dat er veel is veranderd.

Een centrale balie
De belangrijkste verandering is dat op de plaats van de grote leestafel een centrale balie is geplaatst. Hier kunt u met al uw vragen terecht. Verder kunt u als vanouds op de jeugdafdeling op de tweede etage uw vragen stellen.

Veel zitgelegenheid
Het aantal stoelen is gegroeid. In allerlei soorten en maten.
Ook kunt u op meerdere plekken met een laptop terecht. In de hele bibliotheek is gratis wifi én zijn plekken waar u uw apparaat kunt opladen. We verwachten dat meer en meer mensen zullen ontdekken dat de bibliotheek een goede plek is om te werken, overleggen, anderen te ontmoeten.

Koffie, thee en water
Op de begane grond is nieuwe apparatuur neergezet. Nieuw is dat u koud water kunt tappen.

Inleveren en uitlenen (en betalen)
Deze functies waren al op de begane grond gesitueerd. Daar zijn ze gebleven. Alleen zijn de spullen naar onze mening harmonieus opgenomen in het nieuwe ontwerp.

Hardlopers, spraakmakers
Deze boeken worden in een (opvallende) nieuwe kast gepresenteerd. Alleen leden met een Gemak of Comfort abonnement kunnen de zogenaamde hardlopers lenen.

De tijdschriftenkast
Is op de oude plek gebleven, maar het front is aangepast en sluit daardoor aan bij het nieuwe ontwerp.

Kranten en digitale content
De kranten worden op een andere manier gepresenteerd. Ook treft u voortaan op deze afdeling een aantal pc’s aan waarop u digitale bestanden kunt raadplegen waarop de bibliotheek is geabonneerd. Alle Nederlandse kranten én ruim 500 buitenlandse dagbladen. De Nederlandse full text én de buitenlandse mét alle opmaak en foto’s.

De entree
Bij binnenkomst zal u een zogenaamde visual opvallen. De getoonde beelden proberen uit te drukken waar een Openbare Bibliotheek zoal voor staat. We zijn benieuwd naar uw reacties. Ook brengen we hier middels een tentoonstelling en/of presentaties bepaalde onderwerpen onder uw aandacht. Deze ruimte zal ook gebruikt worden om buiten openingstijden activiteiten als een lezing te organiseren.

Openingstijden
Tot het begin van de wintertijd blijven de openingstijden hetzelfde. Vanaf eind oktober sluit de bibliotheek ‘s avonds voortaan om 20:00 uur. Wél is de Osse bibliotheek tijdens de winterperiode van eind oktober tot eind maart op zondag van 13:00-16:00 geopend.

Van Leiden
De verbouwing is uitgevoerd door het bedrijf Van Leiden Interieur uit Veghel.

Een verbouwing in tijden van bezuinigen
De reden om deze verbouwing door te zetten was dat de bibliotheek door deze ingreep verwacht met minder personeel dezelfde service te kunnen verlenen. Daarnaast speelde ook mee dat met name de ingangspartij nodig aangepast moest worden. Sinds de heropening (en restyling) in september 1997 hebben miljoenen voetstappen de vloerbedekking betreden én was het meubilair her en der aan het aftakelen.

Opstelling materialen
Door deze verbouwing zijn bepaalde kasten en rubrieken verplaatst. Dit geldt met name voor de afdeling non-fictie van de volwassenen afdeling en de muziekafdeling. We vragen u bij voorbaat excuses voor dit ongemak.

Een foto-impressie
Klik hier voor een dertigtal foto’s die een beeld geven van de activiteiten van de laatste dagen van de verbouwing. Toen vele handen bezig waren alle nieuwe meubels neer te zetten, zaken aan te sluiten en kasten in te richten.

Een motto voor de (vernieuwde) bibliotheek
We zouden deze verbouwing niet hebben doorgezet als we als Openbare Bibliotheek niet overtuigd waren van het belang van onze instelling. Vandaag en straks. Ene Seth Godin verwoordde het in april 2012 in zijn (on-line) manifest Stop stealing dreams als volgt:

Maar lezen is dé manier die deuren opent. Als onze economie en cultuur (meer en meer) groeit op basis van het uitwisselen van ideeën en interacties tussen geïnformeerde mensen, zal dat proces mislukken als we stoppen met lezen.

En –

The next library is a place, still
De nieuwe bibliotheek is nog steeds een plek. Waar mensen naar toe gaan om samen te werken, dingen te coördineren en projecten te bedenken die het waard zijn om samen te werken. Daarbij geholpen door een bibliothecaris die het begrijpt. Die kennis heeft over bepaalde domeinen, mensen kent en toegang heeft tot informatie.

( zaterdag 25 augustus 2012)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: