Categorieën
Echte waarde(n)

Peter Westbroek over de kracht van verwondering

Zondagmiddag 20 januari 2013 was hij de vierde spreker in de lezingenreeks ‘Echte waarde(n)’, georganiseerd door de Bibliotheek Oss.

Als kind sloeg hij eens balorig een steen kapot. Aanschouwde een fossiel en was verkocht. Vele jaren later is emeritus hoogleraar geologie Peter Westbroek nog steeds gefascineerd door onze unieke aarde.
Peter Westbroek is een optimistisch man. Die heilig gelooft in de kracht van verwondering en die uitlegt waarom je met alleen bewonderen als wetenschapper en mens niet echt verder komt. Hij maakt zich wel zorgen over de mensheid, die sinds enkele eeuwen bezit heeft genomen van de aarde en hard op weg is het nauw afgestelde uurwerk dat in 46 miljoen eeuwen is ontstaan voor zichzelf onleefbaar te maken.

In 2012 verscheen zijn boek De ontdekking van de aarde. Hierin vertelt hij hoe hij in 1968 meemaakte, dat astronauten onze aarde vanuit de verre ruimte aanschouwden. Dat beeld kwam tot ons via de – inmiddels wereldberoemde – foto “Earthrise”. Het was een unieke gebeurtenis, die onze aarde in een totaal ander perspectief plaatste. Het was voor Westbroek aanleiding om mee deel te gaan nemen aan de totstandkoming van een nieuwe aardwetenschap, Earth System Science. Het gaat daarbij niet alleen over vulkanen, aardbevingen, plaattektoniek en fossielen, maar ook over ons klimaat, evolutie van levende wezens en sociale ontwikkeling. In zijn boek en tijdens de lezing legt hij uit wat Earth System Science inhoudt en waarom alles op aarde met elkaar verweven is.

Youtube – Promo Peter Westbroek lezing in Oss : 20 januari 2013 (januari 2013) (3:15)

(woensdag 19 december 2012)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: