Categorieën
Echte waarde(n)

‘Taal is niet vanzelfsprekend, wél het allergrootste wonder dat bestaat’

Op zondagmiddag 17 februari 2013 verzorgde Wim Daniëls op uitnodiging van de bibliotheek in de Groene Engel in Oss de vijfde lezing in de reeks Echte waarde(n). Verslaggever Mari van Rossem was aanwezig en op maandag de 18e stond onderstaand verslag in de Osse editie van het Brabants Dagblad.

Nog voordat-ie als een volleerde taal-gtv mét de nodige zijsporen door het thema ‘Echte waarde(n)’ dendert, is taalkenner Wim Daniëls al danig op gang.

Eerst is er zijn verwondering over het ontbrekende koppelteken in de krantenkop Paus op non actief. Om meteen daarna mensen zonder stoel te bemoedigen zonder kwetsend te zijn. Het is namelijk stik druk bij deze editie van de lezingenreeks, georganiseerd door de bibliotheek. De organisatoren hadden dan wel gerekend op wat meer bezoekers dan gebruikelijk, maar niet op de toeloop van deze zondagmiddag. En dus is er een nijpend tekort aan stoelen. Of iemand uit Oss thuis even een stoel wil halen? En of die blonde mevrouw het geen probleem vindt om tot vieren op de trap te zitten: ‘Ge hèt toch ‘n spijkerbôks oan…!’

Waarna Daniëls met microfoon en powerpoint de bomvolle zaal meteen aan zich bindt. Aimabel causeur is-ie. Wandelend etymoloog ook en uitpluizer. Maar zeker geen kommaneuker, noch taalpurist. Op de zaalvraag of hij enige taalverarming onder de jeugd bespeurt, antwoordt de geboren Brabander ontkennend: “Je moet tegen ander-Nederlands kunnen.”

De woordvorser uit Aarle-Rixtel blijkt bijna twee uur lang tegen het thema aan te schurken. Waarbij hij vooral ook de waarde van het dialect als belangrijkste moedertaal-element meeneemt in zijn betoog.
Dat doet-ie vooral in een cabareteske inleiding over zijn jeugdjaren. Met anekdotes over zijn voorhuidvernauwing, de huisarts die voor elke kwaal trekzalf voorschreef, schaamhaar als ‘eerste sjek op de stok’ en drie dialectwoorden (‘Peellands voor brandassurantie, paardenbloem en eaux de cologne’) die hem al vroeg op het spoor van de taaluitpluizerij zetten. “Ik ontdekte dat er meer was dan Aarle-Rixtel, dat taal niet zo vanzelfsprekend was, wél het allergrootste wonder dat bestaat.”

Een impressie van zijn optreden (duur: 8:12)
https://youtu.be/xcylw9IsCX4

(maandag 18 februari 2013)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: