Categorieën
Citaten Muziek

I’ll be your Emmylou and I’ll be your June / If you’ll be my Gram and my Johnny too.

En vervolgens:  No, I’m not askin’ much of you / Just sing little darlin’, sing with me.

Een refrein
Deze regels vormen het refrein van het liedje Emmylou van het Zweedse meisjesduo First Aid Kit. En elke serieuze muziekliefhebber weet alleen al door de titel van het liedje dat het over Emmylou Harris gaat. Haar ouders hebben voor haar een naam bedacht die redelijk uniek was, en is. Er lopen niet zo veel Emmylou’s rond; en zeker niet die zoals zij kunnen zingen.

De zusjes Söderberg
Klara en Johanna Söderberg zijn nog erg jong. Beschikken over hemelse stemmen en hebben op hun tweede cd al een evergreen neergezet. Die meteen een soort standpuntbepaling is voor hun werk. Ze willen met hun hemelse stemmen in de voetstappen treden van Emmylou. Én in die van de partner waarmee ze ooit zong. Want de zusjes Söderberg (= First Aid Kit) realiseren zich, wéten dat hun stemmen perfect matchen. Om elkaar heen krioelen, elkaar aanvullen. Én ze weten dat een van hen nét iets beter, hoger kan zingen. Maar het zou verkeerd zijn om uit elkaar te gaan.

Waarschijnlijk zal dat ooit gebeuren. Net zoals dat met Emmylou Harris gebeurde. Lang geleden, toen haar partner door een stommiteit al op 27-jarige leeftijd doodging. Dat was Gram. Gram Parsons. Die in zijn korte leven veel mooie, invloedrijke muziek heeft gemaakt. Maar wiens mooiste nummers hij met Emmylou opnam. Duetten. Covers van nummers van anderen. Legendarisch is vooral Love hurts op de cd Grievous angel. Postuum uitgebracht in 1974. Een echte muziekcanon-plaat.

Klik voor YouTube-opname Love hurts

Nog een duo
In het refrein halen ze nog een ander duo naar voren. Die een omgekeerde weg heeft genomen. June en Johnny hadden voordat ze samenkwamen in their own right al een carrière: Johnny Cash en June Carter. Later June Carter Cash. Kijk voor de aardigheid nog maar eens naar de biografische film Walk the line. Gram en Emmylou waren erg kort samen. June en Johnny troffen elkaar op middelbare leeftijd. En leefden nog lang en gelukkig lang samen.

Op zoek naar een vriendje?

Daar gaat dit liedje ook over. Beide dames willen ook wel zo’n muzikaal vriendje.

Grapje
De tekst van het liedje stelt an sich niet zo heel erg veel voor. Maar ze hebben wel humor, de zusjes. In het eerste couplet laten ze ons weten dat ze uit Zweden komen. In het Noorden. Koud. De winter valt (altijd) vroeg in. En men kijkt er graag naar de zomer uit. Maar, niet zeuren -> we zijn voor dit soort weer geboren, toch?

Oh the bitter winds are comin’ in,
And I’m already missin’ the summer.
Stockholm’s cold but I’ve been told
I was born to endure this kind of weather.

Waarom dit liedje naar voren halen?
De cd waarop dit liedje staat – The lion’s roar – verscheen al in januari 2012. Maar trok pas de aandacht nadat dit album aan het eind van het jaar in verschillende muzieklijstjes werd opgenomen. Genoemd door muziekkenners die hun sporen hebben verdiend. Critici die je kunt plaatsen, wiens smaak er toe doet; die je kunt vertrouwen. Dus luisteren.

En nét in die periode hadden we in onze regio in alle bibliotheken de Voor ik dood ga, wil ik -project. waaraan ruim elf honderd mensen een bijdrage leverden. Opvallend vaak werden door jonge meisjes toespelingen gemaakt naar (een toen nog onbekende) groep (One Direction), Justin Bieber en andere knappe jongens uit jongensbandjes. Niemand verwees naar de First Aid Kit. Niemand?

Nee, maar ene Linde verwees er impliciet toch naar. Het gevoel, verlangen om met je eigen stem anderen te bekoren. Klara en Johanna Söderberg zouden deze tekst geschreven kunnen hebben. En zijn er in geslaagd. Hopelijk lukt het Linde ook. En vindt ze ooit een mannelijke muzikale partner en weten zij hun gehoor te betoveren.

Amelia Earheart die van de radar verdween (plaat uit 1972)

Nog een reden
Op Witte Donderdag nam in de Osse bibliotheek collega Irma Aussems afscheid. Met pensioen. Eén maand na haar 65e. De komende jaren zullen meer collega’s om die reden afscheid nemen.

Irma is een fervent gebruiker van de bibliotheek. Leest veel, luistert graag naar muziek, bezoekt vaak films en musea. Een echte cultuurliefhebber.

Tijdens het werk zette ze indien het kon vaak een cd op van een relatief onbekende groep: Plainsong. Een project van en rondom de Engelse zanger Iain Mathews. Die alweer geruime tijd in Nederland woont (in de buurt van Venlo). Op dé klassieke Plainsong-plaat (In search of Amelia Earheart) staat het nummer Call the tune. Dezelfde hemelse zang, weemoed en gevoel als in Emmylou.

Klik voor YouTube: Emmylou

Uit volle borst: “Just sing little darlin’, sing with me”

Meer luisteren
The Byrds. Sweetheart of the rodeo (1968)
Johnny Cash & June Carter Cash. Duets (2006)
Flying burrito brothers. The gilded palace of sin (1969)
Plainsong. In search of Amelia Earheart (1972)
Gram Parsons. GP/Grievous angel (1973/1974) (zijn twee platen op één cd)
First Aid Kit. The lion’s roar (2012)

Citaat 015 (donderdag 28 maart 2013)
aanvulling dinsdag 4 juli 2017 (voor Irma)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “I’ll be your Emmylou and I’ll be your June / If you’ll be my Gram and my Johnny too.”

Geef een reactie

%d