Categorieën
Citaten

Jeugdbieb – Ach, onze papa wordt koning, Mama vindt dat een beloning.

A lle mensen worden van papa blij,
L aten we het vieren met frambozengelei!
I n de zon genieten wij van het leven als prinses,
A an het water snijden wij taart met een mes.

Dit is het eerste deel van het gedicht De drie prinsesjes. Geschreven door Dionne, Indy en Noëlle. Tien jaar oud. Achternamen onbekend. Ze maakten volgens de jury een van de mooiste gedichtjes van de Vorstelijke Versjes wedstrijd. Georganiseerd door jeugdbieb.nl.

De drie prinsesjes
A ch, onze papa wordt koning,
M ama vindt dat een beloning.
A lle mensen worden van papa blij,
L aten we het vieren met frambozengelei!
I n de zon genieten wij van het leven als prinses,
A an het water snijden wij taart met een mes.

A lle mensen vinden dit een dolle boel,
L achen geeft namelijk een goed gevoel!
E lke dag worden wij verwacht,
X tra krijgen wij veel aandacht.
I n heel het land houden wij Koningsspelen,
A lle kinderen doen dat in veel delen.

A ls oma stopt met koningin te zijn,
R inkelen de glazen met frambozenwijn.
I n het paleis vieren we feest,
A lsof het nog nooit zo gezellig is geweest!
N iemand wordt hier overgeslagen,
E n de koningin wordt op handen gedragen!

Leve de koning(in)!!

Klik hier voor drie filmpjes waarin de gedichten worden voorgelezen.

Jeugdbieb.nl
Toen internet nog in de kinderschoenen stond had jeugdbibliothecaresse Hennie Borstlap, toen werkzaam in de bibliotheek van Oosterhout, het lumineuze idee om voor kinderen van de basisschool websites te gaan beoordelen en verzamelen. Zo ontstond in de avonduren jeugdbieb. Een zogenaamde portal waar kinderen, ouders en leerkrachten over de meest uiteenlopende onderwerpen geschikte websites kunnen vinden. Anno 2013 bestaat jeugdbieb.nl nog steeds en wordt op veel scholen in heel Nederland gebruikt. Hennie heeft na enkele jaren in de bibliotheek van Oss te hebben gewerkt haar ‘kindje’ ondergebracht bij en in het bedrijf HKA, die voor twee van de drie Nederlandse Openbare Bibliotheken een systeem levert om te kunnen uitlenen, de ledenadministratie te voeren en titels onder te kunnen brengen in de (web)catalogus.

Sinds begin dit jaar is HKA ook betrokken bij het concept De Bibiotheek Op School (DBOS). Basisscholen die daaraan meedoen worden als het ware gekoppeld aan het centrale systeem van de bibliotheek in hun regio. Een onderdeel van DBOS is dat kinderen die in dat systeem zoeken niet alleen verwijzingen krijgen naar boeken, maar ook naar filmpjes van de onderwijstelevisie én URLS die in jeugdbieb.nl zijn opgenomen.

Actueel, verrassend, duidend
Hennie schept er veel behagen in om op jeugdbieb.nl doorlopend ‘dingen’ naar voren te halen die voor kinderen, maar ook voor ouders, opvoeders en leerkrachten interessant kunnen zijn. Ze is een typisch voorbeeld van een bibliothecaris die 24 uur per dag, zeven dagen lang ‘bezig’ is. Toen Beatrix haar aftreden bekend maakte had ze (dat is zeker) binnen een dag al verwijzingen naar relevante websites in jeugdbieb.nl opgenomen. Begin maart organiseerde ze de Vorstelijke Versjes wedstrijd. Tegen de 500 kinderen hebben een versje ingestuurd en deze week werden de drie beste bekend gemaakt.

Citaat 027 (zaterdag 27 april 2013)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Jeugdbieb – Ach, onze papa wordt koning, Mama vindt dat een beloning.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: