Categorieën
Citaten Duurzaamheid Politiek Voedsel

… dat je met het geld dat de EU uitgeeft aan koeien, elke koe business class tweemaal de wereld rond kunt laten vliegen …

Aldus Kishore Mahbubani, die in De Volkskrant geïnterviewd werd ter gelegenheid van de vertaling van zijn laatste boek: Naar één wereld : een nieuwe mondiale werkelijkheid (zaterdag 27 april 2013).

De vraag was: Is de euro te snel ingevoerd?
KM: ‘Ik denk het wel. Toen ik in de jaren negentig in Europa was vroeg ik: hoe kun je een monetaire unie hebben zonder begrotingsunie? Het antwoord was dat er begrotingsdiscipline zou zijn. Maar toen Frankrijk en Duitsland de regels schonden werden ze niet gestraft. Daarna begonnen andere landen hetzelfde te doen.
‘Er zijn Europese leiders nodig die de bevolking uitleggen dat de wereld is veranderd. Europa besteedt eenderde van de EU-begroting aan landbouwbeleid. De Indiiase minister Shashi Tharoor zei dat je met het geld dat de EU uitgeeft aan koeien, elke koe business class tweemaal de wereld rond kunt vliegen. Dat moet ophouden.’

Kishore Mahbubani
Is een Singalees diplomaat en hoogleraar (geboren in 1948) die redelijk optimistisch is over onze wereld. In steeds meer landen groeit de middenklasse. Neemt het democratisch gehalte toe. Maar desondanks is hij vaak kritisch over de ontwikkelingen in het welvarende Westen. Sinds zijn vorige boek (De eeuw van Azië : een onafwendbare mondiale machtsvershuiving) is hij een redelijk bekende wereldburger geworden. Hij werd enkele keren in een Tegenlicht-uitzending aan het woord gelaten.

Een citaat uit Trouw
Op vrijdag 26 april stond (ook) een (korter) interview met hem in deze krant. De vraag was: Wat moet er dan gebeuren?
KM: ‘Kijk, we bevaren met 7 miljard mensen de wereldzee. Niet zoals vroeger op honderden boten en bootjes, maar in 193 hutten van één en hetzelfde schip. Alleen: iedere hut heeft zijn eigen kapitein, maar voor het schip is geen bemanning, geen gezagvoerder. Ik pleit niet voor één kapitein, maar wel voor betere samenwerking. En daarvoor hebben we de instellingen al: we hebben ze al in 1945 opgericht.

Klik hier voor een eerder artikel over deze boot-metafoor.

Citaat 028 (maandag 29 april 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “… dat je met het geld dat de EU uitgeeft aan koeien, elke koe business class tweemaal de wereld rond kunt laten vliegen …”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: